Американска лаборатория смята, че произходът на COVID-19 може да е от лабораторията в Ухан

08 юни 2021 14:19

Американска лаборатория смята, че произходът на COVID-19 може да е от лабораторията в Ухан
© Pixabay
770 4

Специалисти от Националната лаборатория „Лорънс Ливърмор“ (Калифорния), финансирана от Министерството на енергетиката на САЩ, заключиха през май 2020 г., че версията за разпространението на новия коронавирус от китайски научен център заслужава разглеждане, съобщава The Wall Street Journal.

Според източници на изданието, това твърдение се съдържа в класифициран доклад, изготвен от персонала на лабораторията. Изследването е извършено от специалистите на звеното, което се занимава, наред с други неща, с въпроси, свързани с разузнаването. Както отбелязва вестникът, от доклада следва, че „хипотезата за изтичане на вируса от китайската лаборатория във Ухан е възможна и заслужава допълнително проучване“. Констатациите на изследователите са били споделени с Държавния департамент. Нейни представители са поискали „допълнителна информация“ от американската лаборатория.
Путин: COVID-19 все още не е победен

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 24321

Изданието отбелязва, че служителите на Националната лаборатория Ливърмор „имат значителен опит по въпроси, свързани с биологията“. Според един източник докладът предоставя „сериозен аргумент за по-нататъшно проучване на възможността за разпространение на вируса от лабораторията“. Документът от 27 май 2020 г. остава класифициран.

По-рано този месец ръководителят на Националния здравен институт на САЩ (към Министерството на здравеопазването и социалните услуги) Франсис Колинс заяви, че засега няма данни за изтичане на новия коронавирус от лаборатория в Китай. Колинс отбеляза, че тази хипотеза не може да бъде напълно изключена, припомня "Фокус".

Президентът Джо Байдън заяви в края на май, че американската разузнавателна общност не разполага с достатъчно информация, за да каже със сигурност как е започнало разпространението на новия коронавирус: от човешки контакт със заразено животно или евентуален инцидент в китайска лаборатория. Американският лидер възложи на разузнавателните служби да удвоят усилията за проучване на всички налични данни и за 90 дни да му подготвят нов доклад.

Според официалния говорител на китайското външно министерство Жао Лицян, подобна заповед на американския президент показва, че САЩ не се интересуват от факти и истина, не се интересуват от провеждането на сериозно, научно обосновано проучване на произхода на коронавируса и използват епидемията като инструмент за политическа манипулация.
 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 24321

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
770 4

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 4

Добави коментар
Cassandraflkda

2021.06.09 | 06:46

4
М­­л­­а­­­д­а­­ ­­­м­­о­к­р­а­­­ ­­­у­ч­­е­­­н­­­и­­­ч­­к­­а­­ ­­ч­у­­к­­­а­ ­­­ ­­W­ ­W­ ­­­W­ ­­­.­­­ ­B­­­ ­­G­­­ ­­­1­­­ ­­­7­ ­­­.­ ­C­­ ­­­L­­ ­­­U­­­ ­B
Courtneyznfua

2021.06.09 | 05:39

3
М­­­л­­а­д­а­­­ ­м­­­о­к­­р­­а­­ ­у­ч­­е­н­и­­­ч­­к­а­ ­ч­у­­к­­а­­­ ­­ ­­W­ ­­­W­­­ ­W­ ­.­­ ­B­­­ ­­G­­­ ­­1­ ­­­7­ ­.­­­ ­­C­­ ­L­ ­­U­ ­­­B
Amandaiphua

2021.06.09 | 04:14

2
М­­­л­­а­д­­а­­ ­­м­­­о­к­­р­а­­ ­­у­­­ч­­­е­н­­и­­ч­­к­­а­­ ­ч­у­­к­­а­ ­­­ ­­­W­­­ ­W­ ­­­W­­­ ­.­­ ­­B­­­ ­­­G­­­ ­­1­ ­­­7­­­ ­­­.­­ ­C­ ­­­L­­ ­­­U­­ ­­B
Dionnexgxxa

2021.06.09 | 01:26

1
М­­л­­­а­­д­­­а­ ­м­­о­­­к­­р­­­а­ ­у­­­ч­е­­н­­и­ч­­к­­а­­­ ­­ч­у­к­­а­­­ ­­ ­­­W­­­ ­W­­­ ­­­W­ ­.­ ­­B­­ ­­­G­­ ­1­­­ ­­7­­ ­­­.­­ ­­­C­­­ ­L­ ­U­ ­­­B

Добави коментар

Водещи новини