Спешно подготвят план за укрепване на болниците след COVID-19

  • 31 май 2021 11:30

  • 329
  • 3
Спешно подготвят план за укрепване на болниците след COVID-19
© Getty Images, архив

Министерството на здравеопазването е в процес на ускорена подготовка на проектни предложения по обявените от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Насоки за кандидатстване по процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG16RFOP001-9.001 „Мерки за справяне с пандемията“. Процедурата е по приоритетна ос 9 „Подкрепа за здравната система за справяне с кризи” на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Конкретен бенефициент е Министерството на здравеопазването, като проектите могат да бъдат изпълнявани и в партньорство между министерството с общини и/или с общински лечебни заведения. Общият бюджет по процедурата е 129 271 258, 60 лв., а крайният срок за подаване на проектните предложения от страна на Министерството на здравеопазването е 29.07.2021 г., 19 ч.

Дейностите по процедурата са насочени към укрепване капацитета на болничната мрежа чрез реконструкция, проектиране и ремонтни дейности за обособяване на изолирани структури за лечение на пациенти с COVID-19 към болници, осигуряване на медицинско и болнично оборудване за структурите, създадени за лечение и грижи за пациенти с COVID-19, повишаване капацитета на центровете за трансфузионна хематология за диагностика на COVID-19 и внедряване на телемедицина, с оглед редуциране на контактите на инфектираните с коронавирус пациенти при получаване на медицински грижи.

Основна цел на всички предвидени дейности по процедурата е да се подкрепи здравната система на Република България в условия на сериозно изпитание и да се създаде готовност за реакция при следващи епидемични ситуации чрез гарантиране на достъп до качествено лечение и развитие на телемедицината за осигуряване на живота и здравето на гражданите.

В момента Министерството на здравеопазването анализира нуждите на лечебните заведения, които основно са поемали и се очаква да поемат лечението на пациентите с COVID-19 в цялата страна. Въз основа на анализа ще бъдат изработени критерии и методология за подбор на конкретни лечебни заведения, които ще бъдат включени в проектното предложение. След определянето им, до болниците ще бъдат изпратени писма за предоставяне на допълнителна информация.

За общинските лечебни заведения, които ще бъдат включени в проекта, информация ще получат съответните общини, за да бъдат подписани споразумения за партньорство с МЗ. На този етап от лечебните заведения в страната не се изисква да подават информация  към министерството. По отношение на апаратурата и оборудването, които ще бъдат включени в проектното предложение, МЗ ще направи преценка за вида и количеството, в съответствие с изискванията в Насоките за кандидатстване. Апаратурата и оборудването ще включват апарати за подпомагане на дишането, пациентски монитори, рентгенови мобилни устройства, ехографи, дефибрилатори, газово-кръвни анализатори, болнични легла и легла за интензивна грижа с постелъчен болничен инвентар и др. 

Да продължаваме ли да носим маски?

Министерството на здравеопазването работи с ускорени темпове, за да бъде спазен посоченият от Управляващия орган на оперативната програма краен срок за подаване на проектните предложения. Инвестициите по процедурата са по линия на инструмента REACT-EU.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
329 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Lisavvxda

2021.06.01 | 06:07

3
М­­­л­а­­­д­­­а­­­ ­­­м­­о­­­к­р­а­­ ­­­у­ч­­­е­­н­­и­ч­к­а­­ ­­ч­­у­к­­а­­­ ­­­ ­W­ ­­­W­ ­­W­­­ ­.­ ­B­­ ­­­G­­ ­­1­ ­­­7­ ­­.­­ ­­­C­ ­­­L­ ­­­U­ ­­­B
Kimberlyqxyka

2021.05.31 | 18:15

2
М­­л­а­д­­а­ ­­­м­о­­к­р­­а­­­ ­­у­­­ч­е­н­­­и­­­ч­к­­­а­­ ­ч­у­к­­­а­­­ ­­ ­W­­­ ­­W­ ­­­W­­ ­­.­­­ ­B­­­ ­­­G­­­ ­1­ ­­­7­ ­.­ ­­C­ ­­­L­ ­U­­­ ­­­B
Yvetteafpma

2021.05.31 | 17:06

1
М­­л­­а­­­д­­а­­ ­­­м­о­к­р­­а­­ ­­­у­­­ч­е­н­­и­ч­к­­а­­­ ­­ч­­­у­­­к­­а­­­ ­­­ ­­W­­ ­W­ ­­W­­­ ­­­.­ ­B­­­ ­­­G­­ ­1­­ ­7­ ­­.­­­ ­­­C­ ­­­L­ ­­­U­­­ ­­­B

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини