Гледай на живо

Лудогорец се цели в третия кръг на Шампионската лига - На живо от Разград преди двубоя със словенския Мура

Великобритания и СЗО ще разработят "пандемичен радар"

  • 21 май 2021 08:30

  • 551
  • 3
Великобритания и СЗО ще разработят "пандемичен радар"
© Pixabay

Великобритания ще работи със Световната здравна организация (СЗО) за разработване на система, функционираща като "пандемичен радар", която бързо ще открива варианти на новия коронавирус и ще проследява нови заболявания в глобален мащаб, така че светът да не се оказва повече неподготвен, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 25236

Британският премиер Борис Джонсън обяви плана за нов "Глобален пандемичен радар" преди днешната Глобална здравна среща на върха на Г-20 в Рим, на която той ще говори.

Руски микробиолог: COVID-19 не е възникнал в Китай

От канцеларията на премиера казаха, че става въпрос за мрежа от центрове за наблюдение, които ще могат да следят за появата на огнища и да обменят информация за варианти и резистентност на ваксините.

Джонсън използва британското председателство на Г-7 да привлече вниманието върху необходимостта светът да бъде подготвен за бъдещи пандемии, като създава експертна група, която ще проучи как може да се ускори разработването на нови ваксини срещу бъдещи заболявания.

"Справянето с КОВИД-19 в цял свят и гарантирането на по-добрата ни подготвеност за бъдещи здравни заплахи е абсолютен приоритет за британското председателство на Г-7", заяви Джонсън.

"Светът не бива никога повече да се оказва неподготвен за вирус, който се разпространява неконтролируемо сред нас. Трябва да създадем адекватна за 21-ви век система за контрол на болестите, включваща обмен на данни в реално време, а също бързо геномно секвениране и реакция", отбеляза той.

Великобритания ще бъде домакин на среща на здравните министри от Г-7 на 3 и 4 юни преди присъствена среща на лидерите на страните от групата, която ще се състои в Югозападна Англия седмицата след това.

Водещи учени не изключват COVID-19 да е създаден изкуствено

На днешната среща в Рим ръководителите на най-големите икономики в света се очаква да приемат декларация, препоръчваща доброволни действия за увеличаване на производството на ваксини срещу ковид, пренебрегвайки кампанията на САЩ и други страни за отказ от патентите.

Всичко по темата:

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
551 3

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 3

Добави коментар
Loripsota

2021.05.22 | 07:51

3
М­л­­­а­д­­а­ ­­м­о­­­к­­р­а­ ­­у­ч­­­е­­н­­и­­­ч­­­к­а­ ­­ч­­у­­­к­а­ ­­­ ­­W­­ ­­­W­­ ­­W­­­ ­­­.­­ ­­B­ ­­­G­­ ­1­ ­7­ ­­­.­­ ­­­C­­­ ­L­­ ­­U­­ ­­­B
Melissadzqba

2021.05.21 | 12:15

2
М­­л­­­а­д­­а­­­ ­­­м­о­­­к­­р­­а­­ ­­­у­ч­­е­­н­­­и­ч­­к­­а­­­ ­­ч­­­у­­­к­а­­­ ­­­ ­W­ ­W­­­ ­W­ ­.­­ ­­B­­ ­­G­ ­­­1­­­ ­7­­­ ­.­­­ ­C­­­ ­­L­­­ ­U­­­ ­­B

2021.05.21 | 08:57

1
Оу супер, новия глобален диктаторски ред продължава с пълна сила. Напред към контрола чрез спринцовки. Аман от "спасители". Вирусите са най-старите живи твари на тая планета възникнали още в първичния бульон преди 3,5 милиарда години. Бог знае колко преди човека са възникнали тия коронавируси. Точно па сега като им е дошъл в мозъка нов сметовен ред се пръкна и вирус. Друг път. Аз не мисля че е така лесно да се манипулира лабораторно вирус и да се получи устойчив послушен нов вариант точно заради примитивността му и милиардната еволюция довела до изключителна устойчивост. Всичко е пропаганда и плашене на слабите. Аз мисля че винаги сме си живели с тия вируси

Добави коментар

Водещи новини