Код здраве: Най-честите грешки, които допускаме в интимната си хигиена

  • 14 май 2021 15:59

  • 2600
  • 8
©

Когато става дума за лична хигиена обикновено първото, което ни идва на ум, е че знаем всичко по темата – колко му е – сапун, шампоан, интимен гел и готово. Да, но когато говорим за интимна хигиена има важни подробности и трикове, които е добре да знаем. В противен случай може да предизвикаме раздразнение, сърбеж, нарушаване на нормалното pH в интимната зона, или да отворим вратите за евентуални замърсявания и инфекции – все неприятни последици, които неминуемо ще ни отведат до кабинета на специалист и ще понижат самочувствието ни.

За всичко това днес в „Код здраве” по темата ценни съвети ще ни даде д-р Десислава Станева от Болницата за женско здраве МБАЛ „Надежда”.

Външните полови органи на жената са в съседство с ануса и са свързани с отделителната система, поради което обикновено по тях се събира т.нар смегма – субстрат от урина, пот и излющени епителни клетки. Всичко това се превръща в благоприятна среда за развитието на различни инфекции, поради което всяка жена трябва да спазва правилата на интимната хигиена – ежедневно измиване, не повече от два пъти, използване на персонална кърпа от памук, памучно бельо и осигуряване на суха и добре аерирана генитална зона.

3.8-4.2 е оптималното pH при дамите в зряла възраст, осигуряващо защита на половите органи на жената. За целта е силно препоръчетилно да забравите за сапуните, които са алкални и да употребявате не повече от два пъти дневно медицинска козметика за интимна грижа.

След сексуални контакти д-р Станева съветва дамите да си създадат навика - щателно измиване на секретите в зоната с вода и подходящата интимна козметика и последващо уриниране, предпазващи в голяма степен от цистит и други неприятни състояния.

Оказва се, че има редица често допускани грешки от незнание, които се допускат и по време на менструация, които крият риск от инфекции. Кои са те и каква е симптоматиката, кога да използваме дамски душ и как можем да върнем отново в норма оптималните стойности на pH в тази нежна и важна зона – вижте във видеото.

Кой е днешният ни гост накратко:

Д-р Десислава Станева e лекар в отделението по Акушерсктво и гинекология на болница за женско здраве „Надежда“ от 2016 г. Завършва Медицина в Медицински университет – София По време на следването си работи в Спешна медицинска помощ към ВМА и в Клиника по сърдечно-съдова анестезия и интензивно лечение на Национална кардиологична болница.

От 2016 г. започва работа в МБАЛ „Надежда“ и е една от младите надежди в екипа на болницата с изключително успешна практика.

Професионалните ѝ интереси са насочени основно към оперативната гинекология, но преди няколко години се насочва към едно сравнително ново направление в специалността „Акушерство и гинекология“ - Естетична гинекология. Със съдействието на екипа на МБАЛ “Надежда“ вече няколко години д-р Станева активно развива това направление в лечебното заведение.

Последвайте канала на

Novini.bg
2600 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Jennifertmwja

2021.05.17 | 16:49

8
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B
Chiquitacheoa

2021.05.16 | 19:39

7
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B
Ericauhyra

2021.05.16 | 17:34

6
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B
Karihpsba

2021.05.15 | 06:03

5
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B

2021.05.14 | 18:40

4
Най честата хигиенна грешка е от ануса в устата без забърсване.
XXX

2021.05.14 | 18:22

3
САМО БЪЛГАРСКО ЛЯТО МОЖЕ ДА НИ СПАСИ ОТ ЛЪЖИТЕ КОРУПЦИЯТА РЕКЕТА И КРАЖБИТЕ НА ГЕРБ И О.П САМО ТЕ ПРЕДЛАГАТ ИСТИНСКА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ ГЛАСУВАТЕ ЗА ТЯХ АКО ИСКАТЕ БОРБА СЪС МУТРИТЕ ОТ ГЕРБ И ФАШИСТИТЕ ОТ О.П И ПО ВИСОКИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ НЕ СИ МИСЛЕТЕ ЧЕ ЕДИН ШОУ МЕН ЩЕ РЕШИ ТЕЗИ ПРОБЛЕМИ
Советский Гражданин

2021.05.14 | 17:19

2
Болхары, присоединяйтесь к Евразийскому Союзу !

2021.05.14 | 17:02

1
Когато не се женим да ползваме презерватив

Добави коментар

Водещи новини