Антителата срещу коронавируса се запазват 8 месеца след прекаран COVID-19

  • 11 май 2021 18:03

  • 2662
  • 4
Антителата срещу коронавируса се запазват 8 месеца след прекаран COVID-19
© gettyimages

Антителата срещу новия коронавирус се запазват в човешкия организъм, преболедувал COVID-19, до осем месеца след поставянето на диагнозата. До този извод стигнаха изследователи от миланската клиника "Сан Рафаеле" в съвместно проучване с експерти от Висшия здравен институт, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър камюникейшънс". В него са участвали 162-ма пациенти, 67 на сто от които са били мъже, потърсили лекарска помощ в миланската болница през първата вълна на пандемията. Средната възраст на участвалите в изследването е 63 години.

След две седмици ще знаем има ли скок на заразените от COVID-19

Повече от половината от участниците имали поне едно хронично заболяване, най-често хипертония и диабет. От 162-мата пациенти, 134-ма били хоспитализирани.

Авторите на изследването отбелязват, че продължителността на активност на антителата не зависи от тежестта на протичане на инфекцията. При инфектирани с новия коронавирус пациенти, които не изработят антитела в първите две седмици след заразяването, съществува риск от развитие на тежка форма на болестта.

Координаторът на изследването Габриела Скарлати изтъкна, че пациенти, при които не се образуват антитела една седмица след заразяването, трябва да бъдат лекувани с особено внимание.

"Това ще предотврати възникването на тежки форми на заболяването", каза тя.

Учените установили по време на изследването, че наличието в организма на антитела срещу други видове коронавируси или сезонни грипове не пречи на изработването на антитела срещу новия коронавирус. Изследователите тепърва ще уточняват колко време след оздравяване преболедувалите трябва да се ваксинират, както и доколко антителата след инфекция са ефикасни срещу различните варианти на коронавируса.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
2662 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Аз

2021.05.11 | 17:56

1
Иначе казано, за осем месеца, ние не можем да достигнем групов имунитет и трябва пак да се ваксинираме. И така до безкрай.

2021.05.11 | 19:24

4
И кво значение има колко време имаш антитела,ако се заразиш той организма ще си ги създаде много бързо,защото се е срещал с бацила и знае как да се пази от него,оганизма си има памет за тези неща.

2021.05.11 | 18:35

3
Mечтата на наpкопласьора, а ние сме вечно признателни клиенти.

2021.05.11 | 18:11

2
Иначе казано малко не си го домислил, това са антитела от преболедуване, не от ваксинация. Но за твое успокоение, Мангъра е значително по-тъп от те6е, уж ги знае тия неща, а пак плямпа щуротии. Демек, ти се класираш не по-зле от "експертите" само от обща култура.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини