Имунолог: Хората да се изследват за антитела още след първата игла

  • 04 май 2021 08:35

  • 37842
  • 6
© Булфото, архив

Бих препоръчала хората да се изследват за антитела още след първата поставена доза ваксина, защото има пациенти, които не отговарят на ваксината, има такива, които след първа доза установяват, че са преминали заболяването безсимптомно. Това заяви пред БНТ д-р Ирена Иванова, началник на Клинична лаборатория в Университетска болница "Свети Иван Рилски".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32988

По думите ѝ, за да се хване пик на антителата, трябва да се изчака повече време.

"Това е индивидуално, около месец след като сме преболедували можем да си направим тест. Пациентите е добре да следят антителата си на едно и също място, да се консултират и да не си самоназначават изследванията. Около година имам пациенти с антитела, още от първата вълна, и към момента имат, но те намаляват", допълни д-р Ирена Иванова.

След две седмици ще знаем има ли скок на заразените от COVID-19

Тя отбеляза, че при по-тежките случаи се изграждат повече антитела.

"До 8-10 000, докато средни и леки форми могат да достигнат до 2000, даже под 1000, това зависи от вирусното натоварване. След ваксинация титърът на антителата е доста по-висок, отколкото след едно леко или средно боледуване. Най-висок титър антитела правят хората, които са преболедували и се ваксинират с две игли", коментира д-р Ирена Иванова.

По думите ѝ е резонен въпросът кога да бъде поставена втората игла, а не дали. Към момента изследване за клетъчен имунитет не се прави комерсиално, каза още д-р Ирена Иванова.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
37842 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2021.05.04 | 09:50

4
За какво ми е да знам колко антитела имам, ваксето нали работи безупречно... ако не те загроби тромозата, де.

2021.05.04 | 10:48

6
Мда, безупречно :) за тва при наличие на незнам колко ваксини още има мерки като за световно ;)

2021.05.04 | 10:18

5
от 2 години ....точно като започнаха да прибират на топло айдуците и да ги подкарват към съда на България(Цв.Василев, Арабаджиеви, Стайкови, Черепа, Баневи и др) не може да ги наречем олигарси, защото са си едни обикновенни айдуци, се започна едно активно мероприятие срещу Борисов наречено ЛЪЖА ....т.е олигарсите имат медии(бТВ, бсп ТВ, 7/8 ТВ) онлаин медии, радио и впрегнаха усилия за компромати(снимки с шкафчета, кюлчета, пищови и др) създаде се протестно движение, БСП/ДПС и техните мутри Има Такъв Народ, Демократична Бълария, Изправи се, то не бяха къщи, сметки и нищо не се доказа,защото беше ЛЪЖА, но хората се хванаха и започна масовото плюене(то си стана мода даже) по Борисов и правителството! Едничката цел на гореспоменатите айдуци е КРАЖБАТА ...ДА ВЗЕМАТ ВЛАСТТА ЗА ДА БЪДАТ ОПРАВДАНИ И ОТНОВО ДА ГРАБЯТ!!!! това ли искаме уважаеми граждани ????
шуби дуби

2021.05.04 | 09:26

3
Da видя кpадливите ви вакcиниpани pъчички горе.
Грабливите лешояди в бели престилки

2021.05.04 | 09:14

2
Аре нема нужда, е6ете си пyтката майчина, неграмотни лапачи.

2021.05.04 | 08:46

1
Да още пари да лапат лабораториите покрай тази пандемия станаха милионери.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини