Алерголог обясни, защо случаите на тромбози след "АстраЗенека" са по-чести при жени

  • 08 април 2021 07:32

  • 4843
  • 3
© БНТ

Всичко си има цена. Всяко нещо, което има полза, крие и рискове. Но фактите са факти, има една хиперсензитивна имунна реакция от ваксината на "АстраЗенека". Това заяви пред БНТ алергологът доц. Мария Стаевска. 

Припомняме, че у нас ваксината срещу коронавирус на „АстраЗенека“ ще се прилага „с повишено внимание“ при жените под 60-годишна възраст, тъй като при тях по-често са се появявали тромбози при прилагането на препарата. Желаещите да се ваксинират с този препарат ще бъдат подробно разпитвани дали употребяват хормонални контрацептиви, дали са пушачи и дали са хипертоници, а ще се следят внимателно и пациентките с наднормено тегло. Ваксинираните жени ще се проследяват в рамките на 2 седмици. 

България ще продължи да прилага ваксината на AstraZeneca

"Тромбоцитите агрегират и правят тромби, а тромбоцитите в кръвта намаляват след ваксината. Получават се тромби, които са опасни", обясни доцентът какви са редките реакции на организма след поставянето на Оксфордската ваксина. 

"От 60 случая на тромби, 18 са фатални.0,7 е честотата на случаите на тромбози", разкри алергологът. 

Защо при жени?

"Жените се справят по-добре с инфекциите. Жените не умират толкова често, колкото от мъжете. Но тук има и нещо допълнително - ние страдаме по-често от автоимунни болести и имаме по-често реакции. Затова има по-голяма опасност, след ваксина на АЗ, тромби да се появи при жени", заяви доц. Стаевска. 

"Да, може би трябва да се внимава с "АстраЗенека" и при жените, които пият противозачатъчни - естрогените засилват имунния отговор", съобщи алергологът. 

"Организмът на възрастните приема много добро ваксината на "АстраЗенека", разкри експертът.

Относно жените с филъри, алергологът препоръча ваксината на "АстраЗенека", защото при РНК може да се получи подуване на мястото на корекцията. 

Радина Лазарова
4843 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Ashleya19

2021.04.10 | 03:52

3
­В­­и­­­ж­­т­­е­ ­м­­­о­я­­т­­а­­ ­­­т­­и­й­­­н­­­ ­­­п­­­у­­т­к­­­а­­­ ­­­-­ ­­W­­­W­­W­­­.­­B­­­G­1­­­7­­­.­­­C­­­L­U­­­B­­­
Бахой

2021.04.08 | 09:19

2
Руска рулетка с английска ваксина!
Драган

2021.04.08 | 08:54

1
Намират се всякакви да дават обяснения. Тук обяснение на умрелия и неговите близки не можеш да дадеш, след като си го убил.

Добави коментар

Водещи новини