Експертите говорят за предимствата на електронните цигари

  • 27 март 2021 09:15

  • 7849
  • 8
Експертите говорят за предимствата на електронните цигари
©

Бездимните продукти достигат до все повече потребители, които търсят безопасен начин за заместване на тютюнопушенето, както и намаляване на вредата от него. Трябва да се прави разлика между продуктите с нагряване на тютюна и електронните цигари, които изпаряват ароматна течност. Това заяви проф. Борислав Георгиев, началник на Клиника по кардиология в Национална кардиологична болница – София.

Доверието в електронните цигари все още е ниско. Това се дължи на невярната и негативна информация за тях в медиите, добави той.

Ние като лекари не препоръчваме тютюнопушенето. То трябва да се премахне. Има една категория хора, които не могат да се откажат, затова ние търсим алтернатива. Част от тези хора биха могли да спрат през преминаване през електронните цигари, посочи експертът.

Ролята на електронните цигари за намаляване на вредата от тютюнопушенето

Вержиния Джевелекова, ръководител отдел "Връзки с обществеността" във Филип Морис България цитира научни публикации, според които бездимните цигари са по-малко вредна алтернатива на горенето на тютюн. "Няма ясни доказателства за причинена по-голяма вреда за организма от бездимните продукти в сравнение с тютюневите цигари. Отчита се силно намаляване на канцерогенните съставки при използването на този вид продукти. Оказва се, че електронните цигари са 95% по-малко вредни за пушачите, т.е това е една много безопасна алтернатива на тютюнопушенето". 

Джевелекова изтъкна, че течностите за електронните цигари са контролирани много строго. „Данните показват, че тези продукти са по-безопасни от медицинските никотинови алтернативи на тютюнопушенето“, посочи тя.

Водещи страни в използването на тази алтернатива на пушенето са Великобритания и САЩ.

Електронните цигари - продукти и регулация в България

Електронна цигара е устройство, захранвано от батерия и е по-безопасната алтернатива на цигарите. При нея вдишвате нагрята пара и никотин. Електронната цигара задоволява никотиновия глад. Обикновено електронните цигари имат микропроцесор, който гарантира безопасната работа с нея и предотвратяват прегряването. Това заяви експертът Любомир Серафимов и член на Българска вейп асоциация.

„Някои от съставките в течностите, които се използват в течностите, се използват и в хранително-вкусовата промишленост. Течностите съдържат комбинация от никотин, аромати и растителен глицерин", обясни експертът.

Съдържанието на никотин в течността не бива да надвишава 20 мг на мл или 2%. Тези продукти не променят качеството си при нагряване и не са опасни за здравето на потребителите, подчерта Димитър Гивов, член на Българска вейп асоциация.

Намаляване на вредата от тютюнопушенето и ролята на електронните цигари

Тютюнопушенето съкращава живота на хората средно с 11 години. Освен това то е предпоставка за сърдечно-съдова патология. Няма безопасно тютюнопушене. То е предпоставка за белодробен карцином, сърдечно-съдови заболявания, атеросклерозата и др. предупреди проф. Борислав Георгиев.

От 15 години се стремим да спрем пасивното пушене. Дори да спрем пушенето на 10-та година има един остатъчен знак, че сме били пушачи. Затова трябва да се създадат условия не само да намалее пушенето, но и да не се тровят околните, подчерта началникът на Клиниката по кардиология в Националната кардиологична болница – София.

Отказването от цигарите не е лесно. Използването на електронни цигари обаче е по-малко вредна алтернатива за справяне с тази зависимост. До тези изводи достига д-р Питър Харпър, водещ клиничен онколог, един от основателите на Лондонската клиника по онкология, консултант в болница "Гайс и Сайнт Томас" (Guy's and St. Thomas Hospital) над 25 години, член на управителния съвет на Американското дружество на клиничните онколози (ASCO).

Разликата между цигарения дим и аерозола от електронните цигари - обобщение на наличните научни данни

Електронната цигара е наистина впечатляваща машина. При пушене вредните частици остават във филтъра ѝ. Това заяви проф. Анхел Гонсалес Уреня, Факултет по приложна физикохимия, Автономен университет на Мадрид. Той показа данни, от които ясно се вижда, че нивото на канцерогенното вещество кротоналдехид, отделяно при пушене, при електронните цигари е нулево. Той посочи, че при електронните цигари протичат различни химични процеси.

Проф. Анхел Гонсалес Уреня е категоричен, че електронните цигари са безопасни.

Последвайте канала на

Novini.bg
7849 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Васко Р. Младич

2021.03.27 | 09:34

2
Експерти или търговци, правещи реклама
Васко Дъртич

2021.03.30 | 10:34

8
Лесно е използваш интернет, но мозъка да ползваш по предназначение е трудна работа!
Васко Дъртич

2021.03.29 | 19:33

7
Лесно е използваш интернет, но мозъка да ползваш по предназначение е трудна работа!
Просто човек

2021.03.27 | 09:51

4
Е, това си е баш продуктово позициониране...даже и лекар сте купили за целта...Срам!
Не просто човек, а прост човек...

2021.03.29 | 19:32

6
Жалко, че не можеш мозък да си купиш...
сакюз ми!

2021.03.27 | 16:46

5
има ли някой да не е професор!!!???

2021.03.27 | 09:44

3
Пред-изборната война продължава.Циганите - герб - и русофилите от бсп - срещу БЪЛГАРИТЕ.Знаем кои са предателите-крадците.Да живее БЪЛГАРИЯ.БЪЛГАРИТЕ не трябва дасе даваме на поробителите.Преди всичко е БЪЛГАРИЯ.Предателите настрана.

2021.03.27 | 09:20

1
Убийте се, помияри

Добави коментар

Водещи новини