Проф. Гетов: Ваксините изграждат по-дълъг и по-траен имунитет от преболедуването

06 март 2021 14:45

Проф. Гетов: Ваксините изграждат по-дълъг и по-траен имунитет от преболедуването
© Булфото (архив)
4835 7

Активно се работи по пускането в употреба на коктейла от моноклонални тела. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22710

Това каза пред БНР проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата. 

„Това са специфични продукти за терапия за вече заболели пациенти. Те са в различно съотношения. Това са готови антитела, които предпазват пациента от усложнения. Разглеждаме наличните данни и най-вероятно ще бъдат одобрени по процедурата за състрадателна употреба. Тази процедура е специфична и се прилага в определени лечебни заведения. Вероятно в началото на април ще бъдат налични“, разкри той. 

Проф. Илко Гетов: Още две ваксини чакат одобрение от ЕС!

Проф. Гетов подчерта, че тъй като вирусът непрекъснато мутира, не може да се каже със сигурност коя ваксина е ефективна за новите варианти.  „За британския ваксините са ефикасни. Работи се усилено за редизайна на ваксините за другите варианти на вируса. Следващите месеци ще се появят бустерните дози за останалите варианти. Възможно е хората, получили втора доза, да трябва да получат трета, която да покрива новите мутации“, каза още той.

Европейската агенция по лекарствата е започнала поетапната оценка на руската ваксина „Спутник V“, като оптимистичният вариант за срок за издаване на разрешителното е началото на май. „Адмирирам хората да съобщават на Българската агенция по лекарствата за ваксиналните реакции. Ваксината на „АстраЗенека“ е малко по-агресивна, но всички реакции са описани в продуктовата информация. Те са нормални с оглед на типа ваксина и хората не бива да се притесняват. Едни реагират по-бурно към съответната ваксина, други по-спокойно, но това зависи от настройката на индивидуалния имунитет“, допълни проф. Гетов. 

Проф. Илко Гетов посъветва жените да не планират бременност около три месеца след ваксиниране. „На този етап няма никакви притеснения за хората с хронични заболявания, за тях е препоръчително ваксинирането. Препоръчително е и за хората с наднормено тегло. Пациентите на имуносупресивна терапия е добре да се въздържат от ваксиниране три седмици преди и три седмици след терапията“, заяви той. 

Проф. Гетов разясни притеснително ли е, ако след ваксиниране вдигнем температура

Проф. Гетов поясни, че няма общо правило коя ваксина за какъв тип човек е по-добра, затова пациентът трябва да получи препоръка от личния си лекар. „Една година би бил сигурният срок, в който ваксината ще ни пази. За разлика от придобития имунитет след преболедуване, със сигурност ваксините изграждат по-дълъг и по-траен имунитет“, категоричен бе той. 

Лекарства или ваксини надделяват в разработките на фармацевтичните компании? „Надделяват ваксините, защото са по-перспективни от гледна точка на покриване на по-голям дял от популацията и предпазване на по-голям дял от населението. На втори ред са терапевтичните стратегии. Разглеждат се над 80 ваксини, терапиите са над 150“, разкри още проф. Гетов. 

Проф. Гетов изрази оптимизъм, че в началото на лятото „ще бъдем от по-сигурната страна на барикадата“, след като бъде покрита целта за ваксиниране на голяма част от населението и след като много хора вече ще са срещнали SARS-CoV-2. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22710

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
4835 7

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (7)

Добави коментар
Lyubo

2021.03.06 | 19:04

31426
Не знаех,че съм рекламно лице на първите ваксини! Много колеги разсърждават и мислят още!? Е имах късмет(?) с pfizer!

2021.03.06 | 17:27

31339
Да наистина изграждат ама не и ваксината на Астра Зенека все едно да си биеш витамин С
анонимен

2021.03.06 | 17:34

31345
Всички са продажни, наредили са им да плашат хората.

2021.03.06 | 16:44

31305
Ваксини срещу мутирали професори трябват. ХЕИ спи, плъзнали са по всички студия. Да пръскат нещо срещу тези паразити.

2021.03.06 | 15:54

31287
Ай сиктер бе боклук
вярващ

2021.03.06 | 15:14

31260
Пак излезе, че хората създават по-добри неща от БОГ (естествения имунитет. То и с генното иненерство е така - подобрява това, което е създала природата/БОГ. Кога ли ТОЗИ, дето е горе ще се разгневи много и тогава гледайте какво става!
Е да

2021.03.06 | 15:08

31253
Това е ясно!

Добави коментар

Водещи новини