Експерт: Южноафриканският щам е в Румъния, това буди загриженост

06 март 2021 12:19

Експерт: Южноафриканският щам е в Румъния, това буди загриженост
© Getty Images, архив
5482 4

Две от ваксините, които са лицензирани в България – тази на "Модерна", и тази на "Пфайзер", са с лесна адаптация, защото са РНК ваксини. Те могат много бързо в крачка да се адаптират към нови варианти на коронавируса. Towa обясни пред бТВ епидемиологът и преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина д-р Петър Марков. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22683

"Фактът, че южноафриканският щам е вече в Румъния буди загриженост. Адаптирана ваксина срещу този вариант ще действа", заяви той. Индикациите за този щам са, че ваксината действа малко по-недобре, но действа, отбеляза епидемиологът.

По-голям източник за притеснение според него е британският вариант, който вече е в България и навсякъде в Европа. "По-заразен е и това трябва да бъде фокусът на Щаба и на правителството", смята лекарят.

Той посочи, че случаите наистина вече нарастват доста бързо и стръмно. 

"Аз не бих седнал в заведение. Вирусът се предава чрез аерозол и дълъг престой на затворено място с много хора е висок риск", каза д-р Петър Марков. 

Според него няма допълнителен риск, ако без да знаете, че сте заразени, се ваксинирате. 

"Когато сме заразени с коронавируса в нашето тяло започват да циркулират антигените, които имунната система улавя и неутрализира. Това, което ваксината добавя е още малко антиген от същия", обясни епидемиологът. 

Той посочи, че степента на реакция от ваксината зависи от индивидуални генетични различия между хората, а различните организми реагират по различен начин. Когато ваксината е сложена, тя работи независимо от реакцията, уточни д-р Петър Марков.

"Ваксините са дефицит и това е нормално, защото много бързо трябва да се разработят и компаниите да развият производствен капацитет. Не смятам, че ще има война за ваксините", коментира той.  

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22683

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
5482 4

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (4)

Добави коментар
Kima17

2021.04.10 | 03:56

91434
­­В­и­­­ж­т­­е­­ ­­м­о­­я­­­т­а­­ ­т­и­­­й­н­­ ­­п­­у­­т­­­к­­­а­­ ­-­­­ ­W­­W­­W­.­B­­­G­­­1­­7­.­­C­L­U­­­B­
Майтапчи Йово

2021.03.06 | 15:54

31286
А калифорнийският, къде е??? За африканския от Нигерия имате ли данни, кога да го очакваме??? Хайде по-бързо да идват и да си минават по реда, че ингилизкият даде нещо фира, и не можа да изпълни очакванията на ковидидиотите:)))!
Ии

2021.03.06 | 13:44

31194
Английска му работа. Само се разхождат напред-назад и сеят ли сеят, но не блага, а вируси.

2021.03.06 | 12:22

31116
Навсякъде си го внасят,ние пак последни,кога най накрая ще го внесете и в големи количества,сегашните щамове са ни слаби искаме нови.

Добави коментар

Водещи новини