Баби и дядовци чакат с часове за ваксина, искат си предимството

01 март 2021 16:01

Баби и дядовци чакат с часове за ваксина, искат си предимството
© Булфото
3977 6

Баби и дядовци чакат с часове на опашка за ваксина пред големите столични болници „Пирогов“, ВМА и „Александровска“. Проблем е, че въпреки предимството, те стоят наравно с другите по-млади мераклии за ваксинация. Така се стига до парадокса, че приемът на места става според реда на чакащите, а не според приоритетната група. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22574

Това изнерви възрастните хора, показа проверка на Novini.bg. Както по-рано наш екип съобщи напрежение сред чакащите имаше още от рано сутринта.

Хората над 65 г. настояват, че трябва да са с предимство пред всички останали и организацията да бъде по-добра.

Преди обяд в една от частните болници в София имунизацията ставаше по списък от РЗИ. На всички дошли за „зелен коридор“ бе обяснено, че такъв още не е разрешено да има. И тук отново имаше пенсионери, които си тръгваха разочаровани.

Проф. Ангелов с важно признание за ваксините

„Ако чакам цял ден може ли да ми гарантирате, че ще мога да се ваксинирам“, запита по-изнервена жена.

От екипа на болницата внимателно разясниха, че се работи с точна бройка пациенти и така се преценя колко флакона от ваксината да бъдат отворени.

Снимка: Булфото

И към момента масовата имунизация става с АстраЗенака. Приоритетно се ваксинират възрастните хора и учители. На места започна ваксинацията и на членовете на секционните избирателни комисии. 

Всички желаещи за ваксинация, могат да проверяват на място за информация или да следят фейсбук страниците на болничните заведения. 

Към "зелените коридори" утре ще се включи и УМБАЛ "Св. Иван Рилски" в София. Ще се поставят ваксини на Astra Zeneca. С приоритет ще се ваксинират хората от фаза 3 и 4. Кабинетът е отворен и за хора извън приоритетните групи. Той ще работи от 8:00 часа до изчерпване на наличните количества.

Приоритетните групи са от:

Фаза III: Служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности.

Фаза IV: Възрастни хора на и над 65-годишна възрасти и лица с придружаващи хронични заболявания поради по-тежкото протичане на заболяването и по-високият риск от развитие на усложнения и смъртен изход, в т.ч. имунокомпроментирани или лица с вторични имунни дефицити.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22574

Повече за Коронавирус

corona
Борислава Бибиновска
3977 6

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (6)

Добави коментар
Ambera23

2021.04.10 | 03:57

92077
­­В­и­ж­­т­­­е­­ ­­­м­о­я­т­­а­­ ­­­т­­и­­­й­н­­ ­­п­у­­­т­к­­а­ ­­­-­­­ ­W­­­W­W­­­.­­­B­­G­­­1­7­­­.­­C­­L­­­U­­B­­­
Валентина Кънева

2021.03.04 | 08:12

28579
В понеделник чакахме пред Военна болница 3часа на огромна опашка за ваксинация. Никой не излезе да каже кога ще започнат да ваксинират, ще се спазва ли реда за .приоритетните групи , има ли смисъл да чакаме изобщо. Не, никаква информация. Отказахме се, защото не само премръзнахме, но и не виждахме шанс дори да започнат да ваксинират, че някога ще дойде и нашият ред, защото опашката нарастваше и ставаше все по-плътна в началото, идваха млади хора нареждаха се отпред и за нас възрастните нямаше никакъв шанс да дойде нашият ред. Нима Мутафчийски не виждаше какво става и не можеше да въдвори някакъв ред. Явно не го интересува. Стадото нека си чакам и възрастните изобщо не са им приоритет. Приоритет са само на приказки, но в действителност изобщо не са.
ЕДНА ЖЕНА

2021.03.01 | 16:21

25716
Пуснете възрастните хора с предимство кви хора сте , редат се такива които могат да изкарат вируса на крак , аз също ще се ваксинирам но отстъпвам място на по възрастните

2021.03.02 | 06:55

26237
Първо незнам какво си мислят, че ще им помогне ваксването, но откъде знаеш кой колко заболявания има макар и по-млад ?
Great

2021.03.01 | 17:16

25768
Какво искаш от повечето българи, които са на принципа "шамар да е, аванта да е".
Great

2021.03.01 | 17:13

25766
Министре на здравеопазването, Ти се ваксинира с ваксината на Пфайзер-Бионтех. А възрастните хора кучетата да ги ядат, нали? Мизерници!

Добави коментар

Водещи новини