Пандемията е затруднила достъпа до лечение на пациентите с инсулти и сърдечносъдови проблеми

  • 26 февруари 2021 13:16

  • 232
  • 2
Пандемията е затруднила достъпа до лечение на пациентите с инсулти и сърдечносъдови проблеми
© Pixabay

Пандемията е затруднила достъпа до лечение на пациентите с инсулти и сърдечносъдови проблеми, които могат да доведат до инфаркт. С близо една пета е намаляла дейността на лечебните заведения в тези две области, показват данните на здравната каса за изминалата година, които „Индекс на болниците“ анализира.

С близо 18 на сто е намаляла дейността на 58-те лечебни заведения, които работят в областта на инвазивната кардиология у нас. Общо 64 327 диагностични и лечебни процедури са осъществили те през миналата година срещу 78 585 през предходната. Понижението обаче е различно в двете направления.

С 25% или с 10 283 са намалели диагностичните интервенции, докато при лечебните спадът е едва с 10,5% или с 3 975. По-малко са и пациентите, на които е бил сложен пейсмейкър. През миналата година броят им е 3599 и е по-малък с 21% в сравнение с предходната година.

Д-р Москов разкри как да избегнем нов локдаун

Достъпът до медицинска помощ в инвазивната кардиология обаче е най-ограничен в началото на пандемията, показват още анализите на „Индекс на болниците“.

Освен намалението на обема на дейността, през изминалата година няма други значими промени в тази област. Лечебните заведения, където се осъществяват процедурите се запазват непроменени – те са 58 в цялата страна, като основната част от тях – 13, са съсредоточени в столицата.

По-голяма част от дейността по инвазивна кардиология се е извършвала в частни структури, показват още данните.

През миналата година се наблюдава и увеличение на процедурите, при които са намерени патологични находки (тоест пациентът е имал нужда от лечение) – те са повече с 10%, като делът им достига над 80% от всички осъществени. Процентът на най-спешните интервенции се е увеличил незначително до 24%.

Персоналът в болниците в Чехия е на прага на силите си в борбата с COVID-19

Със 17% са намалели и случаите на исхемични инсулти в болниците през миналата година в сравнение с предходната. Основната причина за това отново е пандемията.

Успоредно с понижението на броя исхемични инсулти, през миналата година намаление има и сред пациентите, при които са приложени иновативни методи на лечение. Общо 994 са тромболизите срещу 1152 през предходната година. Това означава, че сред тях има спад от 13.5%. Понижението е на фона на постоянното им увеличение през изминалите няколко години.

Модерното лечение се е осъществявало едва в една трета от лечебните заведения, където са приемани пациенти с инсулти или в 49 от над 134 болници. За поредна година безспорен лидер при този метод е УМБАЛ „Св. Анна" в столицата, където са осъществени 299 или една трета от всички процедури за страната.

През миналата година има и три болници, в които при исхемичните инсулти е бил приложен интервенционален метод на лечение. Той се налага, когато тромболизата не дава нужните резултати. Това са „Св. Анна", Пирогов и Токуда. В тях този метод на лечение е бил приложен при 24 пациенти.

Последвайте канала на

Novini.bg
232 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Anitaa16

2021.04.10 | 03:57

2
­­В­­и­ж­­т­­е­ ­м­­о­­я­т­­­а­ ­­­т­и­й­­н­ ­­­п­у­­­т­­к­­а­­­ ­­-­­­ ­W­­W­­­W­.­B­­­G­1­­­7­.­C­­L­U­­B­

2021.02.26 | 13:29

1
Пандемията е затруднила не само лечението на тези заболявания.Вследствие на паниката,пред спешното се извиват големи опашки за щяло и нещяло и пациентите,които наистина имат нужда,няма как да бъдат обслужени заради ковид идиотите.Не е трудно,такива тъпи пациенти трябват.Излизат положителни на поредния преглед за нещяло и тъпанарът постъпва,понякога и без да знае къде.Докато ги има идиотите,така ще е.

Добави коментар

Водещи новини