Бременните в чужбина се ваксинират, а у нас - не. Защо?

  • 18 февруари 2021 10:42

  • 799
  • 4
Бременните в чужбина се ваксинират, а у нас - не. Защо?
© Pixabay

Най-важна е преценката на всеки лекар и какво той ще посъветва бременните или жените, които възнамеряват да забременеят в най-скоро време. Това коментира здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов по повод препоръките у нас бременни жени да не се ваксинират срещу коронавируса. Съветва се и да не се прави имунизация 6 месеца преди забременяване. Нагласите у нас обаче са различни от тези в чужбина, където бременните попадат във ваксинационния план. 

Проф. Ангелов обясни, че препоръката е на Експертния съвет към Министерството на здравеопазването. Той потвърди, че в Израел бременните се ваксинират с Пфайзер-Бионтех, а във Великобритания - с Астразенека. Но подчерта, че там отношението на обществото към ваксините там е различно. 

Информация за ваксинацията на рисковите групи

Председателят на Националния оперативен щаб (НОЩ) и директор на ВМА ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски също взе отношение по темата. Той каза, че в кратките характеристики на ваксината се посочва, че тя не е прилагана на бременни и кърмещи.

"Това беше пренебрегнато първо в САЩ, после в Израел. При нито една от досега прилаганите ваксини на човек няма противопоказания за бременни жени. Очакванията са че и при тези ваксини ще е така, но трябва да имаме научни доказателства за това", заяви още той. 

Последвайте канала на

Novini.bg
799 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Katea20

2021.04.10 | 03:58

4
­­В­и­­ж­т­е­­ ­­­м­­о­я­т­а­­­ ­т­­­и­й­­­н­­ ­­п­­­у­т­­­к­а­­­ ­­-­­­ ­­­W­­W­W­­.­­B­­­G­­1­­­7­.­­C­L­U­­­B­­
Дедо Пене

2021.02.18 | 10:54

1
У НАС НИКОЙ НЕ СЕ ВАКСИНИРА, ЗАЩОТО НЯМА ВАКСИНИ!!! И М И Т И Р А Т. В А К С И Н А Ц И Я!! НИЩО НЕ СЕ ПРАВИ, А САМО СЕ ГОВОРЯТ ГЛУПОСТИ!!!

2021.02.18 | 11:27

3
Платен лъжлив трол

2021.02.18 | 11:09

2
не е хубаво жените да се ваксинират шест месеца преди забременяване. Не знаех, че става със запазване на ден и час тази работа.

Добави коментар

Водещи новини