Смогът може да предизвика алергия

  • 17 февруари 2021 15:45

  • 287
  • 0
Смогът може да предизвика алергия
© Pixabay

Лекари от полския гр. Краков проведоха първото в страната изследване на реакцията на здрави хора към смога и доказаха, че той може да предизвика алергия, съобщи ТАСС, като цитира ПАП.

Лекари от Ягелонския университет в Краков са работили три години по проекта, който включвал пилотни кръвни изследвания на хора. Анализът на данните показва, че алергията към прахови частици съществува, и че за разлика от други видове алергии, тя не може да се излекува с имунотерапия, предава БТА.

"Забелязахме, че при нас постъпват за лечение пациенти с хронични заболявания на дихателните пътища, със секрети от носа, кашлица, затруднено дишане в есенно-зимния период. И това не са хора с алергии. Ако отидат в райони с чист въздух, например до морето, оплакванията им изчезват. Изследвахме тези пациенти, но не успяхме да определим какъв е точно източникът на заболяванията им", каза инициаторът и ръководител на проекта проф. Ева Чарнобилска.

За участие в изследването са избрани съвършено здрави хора, както и хора с алергии към бреза, която се проявява напролет. В лабораторни условия кръвта им била смесена с проби от краковски смог - твърди прахови частици PM2,5 от измервателни станции. Оказало се, че на този дразнител реагират 75 на сто от здравите участници в изследването и 83 на сто от страдащите от алергия.

Всеки десети българин страда от студова алергия

"Проверката на реакцията на кръвта към смога е първо подобно изследване в Полша и доколкото ми е известно, и в света. Доказахме, че базофилите, които са източник на хистамин, се активират от PM2,5. Кръвните клетки реагират на PM2,5 така, сякаш сме активирали прашец от бреза при страдащите от алергия", отбеляза Чарнобилска.

Така полските лекари създадоха ново понятие - алергия към смог. "лечението на алергията към смога ще бъде проблем. Защото към тази алергия не можем да развиваме имунитет, така, както при алергиите към кучета, котки, бреза, треви и други алергени. Тук лечението може да бъде само симптоматично, опит да се спре развитието на болестта", каза тя.

Последвайте канала на

Novini.bg
287 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини