Мира Радева: Човекът е социално същество, пандемията ни отне това

  • 17 февруари 2021 08:09

  • 375
  • 2
Мира Радева: Човекът е социално същество, пандемията ни отне това
© Булфото (архив)

Демократичния свят отстъпи от разбиранията си какво и как трябва да прави. Трябва да кажа, че разделям мерките в две посоки - едната е чисто правният проблем и здравеопазването. Това заяви в ефира на Нова телевизия социоложката Мира Радева.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

"Комуникацията е много важна. Едното наистина е медицинският проблем, но другото е комуникацията. Трябва да се създава позитивно-социална дистанция. Хората сами трябва да разберат защо я правят, а не да им се налага отвън", каза другият гост в студиото пулмологът д-р Александър Симидчиев. По думите му, ако хората са имали доверие в мерките, са щели сами да пожелаят да са по-изолирани.

Проф. Момеков: Няма алтернатива на ваксините

"Това, което направи здравеопазването в света е за поклон. Тези хора дадоха много жертви. Освен това аз съм голям привърженикзз на ваксините. Политическият аспект обаче е ужасяващ. Политиците влязоха като слон в стъкларски магазин", каза тя. 

"Гледайки назад, винаги може да мислим и за по-добри варианти. Понякога първосигнално взимаме едни решения. Инфодемията или информационното разнебитване по време на пандемията е това ,което носи допълнителна смъртност. Трябва да има достатъчно правилна информация", смята още д-р Симидчиев

Хората не могат да имат доверие, когато централизирано им се говори само едно и също нещо. На Великден хората си понесли разсадите за доматите, а ги спират на ГПП-та. Това е колосална глупост. Здравословно е, да се садят домати, да се разхождаме в парка и да се виждаме с приятели. Ухан затвори и целият демократичен свят се понесе по авторитаризма. Ние сме социални същества и съществуваме сред другите, каза още Мира Радева.

Заразените с коронавирус скачат - 1349 за денонощие

По думите на пулмологът пандемичният процес винаги води до много жертви. Но никога досега не е имало толкова бързи средства, с които да управляваме пандемията, като ваксината. Пример за това е Израел, добави още той.

Според Радева тежките проблеми са това, че е липсвала държавна политика там, където хората са губили пари и са се криели заради това. "Ключът е доверие", смята социоложката.

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
375 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Kristaa22

2021.04.10 | 03:58

2
­­­В­­­и­ж­­­т­е­ ­­­м­о­я­т­а­­ ­т­­и­й­­­н­­ ­­п­­­у­­­т­­к­­а­ ­-­ ­W­­W­­­W­.­B­G­­1­7­.­­­C­­­L­­­U­B­­­

2021.02.17 | 09:08

1
Пандемията разкри кой кой е! Разкри едни големи егоисти, които са готови да продадат и семействата си, само и само на тях да им е добре! Това направи пандемията, което е много голям плюс, а след пандемията пак ще живеем, както преди, но поне вече ще знаем кой кой е!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини