Специалист: Рано е да се каже дали ваксините ще имат дългосрочна защита

  • 16 февруари 2021 12:36

  • 1445
  • 4
Специалист: Рано е да се каже дали ваксините ще имат дългосрочна защита
© Булфото, архив

Важно е да отбележим, че възрастова група над 65-годишните, е изключена от проучванията за безопасност и ефективност и то при всички ваксини. Липсват научни данни, които да анализираме и да направим заключения, основани на доказателства. От голямо значение е и фактът, че в периода на старостта всички физиологични механизми постепенно отслабват, включително и тези на имунния отгово. Това каза пред БНР проф. Любима Деспотова-Толева от Българското дружество за продължителни грижи и палиативна медицина.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33002

„Рано е да се каже дали ваксините против COVID- 19 ще осигурят дългосрочна защита. За да се отговори на този въпрос, са необходими допълнителни изследвания. Обнадеждаващо е обаче, че наличните данни показват, че повечето хора, които се възстановяват след вируса, развиват имунен отговор, който осигурява поне известен период на защита срещу реинфекция - въпреки че все още проучваме колко силна е тази защита и колко дълго трае", обясни тя.

По думите й живите ваксини могат да бъдат рискови при имуносупресирани пациенти, такива със крехка имунна система (потенциално включват тези с най-висок риск от COVID-19), като например уязвими стари хора.

"По-безопасна алтернатива може да бъде разработването на инактивирани вируси, въпреки че те обикновено дават по-краткотраен имунитет и изискват реимунизации (бустери)", каза още проф. Любима Деспотова-Толева.

"Протеиновите ваксини използват безвредни фрагменти от протеини или протеинови обвивки, които имитират вируса SARS-COV-2, за да генерират безопасно имунен отговор. В проучвания на някои протеинови ваксини 25% от хората са на възраст 65 и повече години, но тези на възраст над 85 години и тези със сложна коморбидност са изключени. Към настоящия момент липсват достатъчни публикувани резултати за приложението им при стари хора, за да направим достоверни изводи", коментира още тя.

Д-р Симидчиев направи прогноза за пика на COVID-19

И продължи с уточенението, че вирусните векторни ваксини използват вирус, който е генетично конструиран, така че да не може да причини заболяване, но генерира безопасно имунен отговор.

"Нашумелите РНК и ДНК ваксини използват генетично модифицирана РНК или ДНК за генериране на протеин, който да предизвика имунен отговор. Теоретично те биха били полезни при стари хора, но за тяхната безопасност и ефективност при прилагането им при стари и престарели, особено уязвими пациенти се знае твърде малко", посочи още докторът. 

"Към настоящия момент бих казала, че съм предпазлив оптимист по отношение на безопасността и ефективността на разработваните ваксини срещу SARS-COV-2", заключи д-р Толева.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1445 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Carmena19

2021.04.10 | 03:59

4
­­­В­и­­­ж­т­е­­ ­­­м­о­­­я­­т­­а­ ­т­и­­й­н­­ ­­­п­у­т­к­а­­ ­­-­­­ ­­­W­W­­W­­­.­­B­­G­­1­7­­­.­­C­­­L­­U­­B­

2021.02.16 | 16:34

3
Досега всяка грипна ваксина се оказа безсмислена,що решихте че тая ще е първата смислена.
Дедо Пене

2021.02.16 | 16:15

2
ТАЗИ ДОКТОРКА ЛЪЖЕ БЕЗСРАМНО И ПРИРАВНЯВА ВАКСИНАТА НА АСТРА ЗЕНЕКА, КОЯТО НЕ Е ТЕСТВАНА ДОСТА ЗА 65годишните С ТЕЗИ НА ПФАЙЗЕР/БИОНТЕХ И МОДЕРНА, КОЙТО ДЕЙСТВАТ И НА 80г..С ТЯХ БЯХА ВАКСИНИРАНИ ПАПАТА-84Г.И АНГЛИЙСКАТА КРАЛИЦА-94Г.НО ТИКВАТА Е ПОРЪЧАЛ ЕФТИНИТЕ И СЕГА ГИ ПРОБУТВА НА ПЕНСИИТЕ!!! ПРАВЯТ ВСИЧКО ЗА ДА НАМАЛЯТ ПЕНСИОНЕРИТЕ-ГЕНОЦИД!!!
Майтапчи Йово

2021.02.16 | 13:29

1
Мда, колкото грипните я имат тази... дълготрайност, нали:)))?!?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини