Каква е ситуацията с COVID-19 в Кюстендил, Пазарджик и Търговище

  • 12 февруари 2021 09:53

  • 1386
  • 1
Каква е ситуацията с COVID-19 в Кюстендил, Пазарджик и Търговище
© Pixabay

Ако заболеваемостта в Кюстендил мине 500 на 100 000 души, ще бъдат предприети и други ограничителни мерки. Сега действащите са в сила до 21 февруари, предаде БНР.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33002

В градската поликлиника има филтър за пациентите, на входа се мери температурата им. В болницата в града има настанени над 70 души с коронавирус. Главният лекар Александър Величков посочва, че разпространението на заразата става на семейно-битов принцип.

„Заразяват се цели семейства, техни родственици, баби, дядовци. Заразяват се на самото работно място, където не се носят маски", посочи той.

Пазарджик също остава в червената Covid зона, но засега не се налагат допълнителни ограничителни мерки. Тенденцията за ръст на заразените с коронавирус от началото на седмицата се запазва. Заради скока се налага отварянето на второ Covid отделение. Хоспитализираните са с 30% повече. 

Проф. Генчо Начев: Мерките у нас са лежерни, няма дисциплина

В Търговищка област в последните дни заболелите от Сovid-19 намаляват. Предстои откриването на нова PCR лаборатория, в която двама лекари и шест лаборанти ежедневно ще извършват близо 50 проби, които сега се обработват във Варна. 

„През последните две седмици болните се движеха между 5 и двама. В момента имаме двама болни. Мерките, които са предприети в нашата област, дават много добър резултат. Нямаме голям натиск от заболели от Covid-19. Нямаме и пациенти с изявена клиника, които да търсят помощ“, пояснява изпълнителният директор на многопрофилната болница в града д-р Иван Светулков. 

Към момента няма болни служители на болницата. Една трета от песронала е прекарал инфекцията, 130 души са ваксинирани. Това дава на д-р Светулков увереност, че медиците са защитени и ще могат да поемат евентуално нараснал брой пациенти.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1386 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Mariaa16

2021.04.10 | 03:59

1
­­­В­и­­­ж­­т­­­е­­­ ­­м­о­я­т­а­­­ ­­т­­и­­й­­н­ ­п­у­­­т­­к­­а­­ ­­­-­­­ ­­­W­­W­W­­­.­­­B­­­G­1­­­7­­­.­C­­L­U­­­B­­­

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини