Педиатър: Няма основание за притеснения в тестването на деца и ученици

  • 11 февруари 2021 14:06

  • 260
  • 3
Педиатър: Няма основание за притеснения в тестването на деца и ученици
© Gettyimages

Според пердиатъра д-р Йорданка Господинова, директор на Дома за медико-социални грижи в Кърджали, няма основа за притеснение в тестването на деца и учениц, предаде БНР.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32993

"Нямат основание за притеснение. Като че ли някакъв лек стрес долавям у родителите, че този резултат ще бъде съобщен на РЗИ, ако е положителен при децата. Никой няма полза от криене. Криенето на лична инфекция и на истината не ни прави здрави. Ако имаме възможност да видим реалното състояние, това е най-доброто", коментира д-р Господинова.

Антигенните тестове за определяне на причинители на заразни заболявания се използват в медицинската практика от много години, резултатите от тях са готови в рамките на един час. Липсва информация обаче кой медицински специалист и къде ще извърши тестването, еднократно или регулярно ще е то, как ще се проведе при най-малките, които биха се изплашили от манипулацията, има ли медицински противопоказания за теста, как и къде родителите ще могат да видят резултатите от изследването.

По този въпрос д-р Йорданка Господинова коментира: "При нас поне възприехме да ги направим еднократно в началото. Това не гарантира, че след половин час, един час, на следващия ден няма да има нова налична инфекция... Знаете, че бързите антигенни тестове се изравниха с ПСР като информативност. При всяко съмнение, недобро здравословно състояние, наличие на фебрилитет, хубаво е да бъдат направени."

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
260 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Deboraha18

2021.04.10 | 03:59

3
­В­и­­­ж­­­т­­е­­­ ­­­м­о­­я­­т­а­ ­т­­и­­­й­­­н­­ ­­п­­­у­т­­к­а­ ­­-­­­ ­W­­W­­W­­.­­­B­G­­­1­7­­­.­­­C­­L­U­­­B­
Родител

2021.02.15 | 07:28

2
Ми тествайте си своите, другари платени тр олове! Не пипайте чуждите деца, че тогава вече ви видяхме сметката!
Сатъра

2021.02.11 | 14:51

1
Ей свалете си гнусните ръце от децата, не ги забърквайте в гнусните ви комерсиални планове

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини