Проф. Борис Богов с прогноза кога можем да очакваме нов пик на заболелите от COVID-19

  • 10 февруари 2021 08:09

  • 5226
  • 6
© Кадър - БНТ

Вирусът мутира по две причини - естествена и външна намеса. Лечението, което се провежда, преливането на кръвна плазма, общуването между хората и т.н. са част от причините за тази мутация. Лечението с кръвна плазма не е панацея. То не бива да се използва при всеки един пациент. Няма еднакво лечение за всички. Това заяви в ефира на БНТ проф. Борис Богов, директор на Александровска болница.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

"Няма лекарства, които да се взимат профилактично", категоричен бе той.

Що се отнася до Кюстендил, той заяви, че не е естествено разпространение на вируса, а неспазване на мерките.

62 са жертвите на COVID-19 през последното денонощие у нас

"Има едно леко покачване на броя, нашите прогнози ще се сбъднат, че ще има един пик след 25-то число на този месец. Имаме среща на директорите на по-големите лечебни заведения в страната с министъра на здравеопазването в петък. Готови сме да върнем увеличения прием на пациенти, като трябва да са в готовност и апаратите за обдишване", уточни още той.

"Предстои на своето заседание утре Националният щаб да вземе решение за промяна в мерките при покачване на заболяваемостта - ако се стигне до 200 заразени на 100 000 души. Тогава ще се пристъпи към обратния ред на затягане на мерките", обясни проф. Богов.

По думите му няма нищо страшно учениците да бъдат изследвани с бързи антигенни тестове. Това ще покаже дали те боледуват. "Тестът не е опасен, нито е болезнен. Взема се секрет или от гърлото или от носа. Ако продължава тази тенденция, то ресторантите няма да бъдат отворени", каза проф.Богов.

На въпрос дали може да се каже, че човек е напълно излекуван, той каза, че да - за тези, които са прекарали леко вируса. "Честите усложнения са свързани със сърдечно-съдовата система, дихателната система и нужда от психологична помощ", обясни специалистът.

 

"Към днешна дата плановите операции не са отменени. Приемът става с PCR или бърз антигенен тест. Хората се върнаха в болниците", категоричен е проф. Богов.

"Имаме пациенти, които след излекуване имат висока темперaтура три месеца и се нуждаят от продължаващо лечение", каза лекарят.

Що се отнася до ваксините, той заяви, че РНК ваксините са с доказан ефект и не са имали човек със сериозни странични реакции. Ваксината на АстраЗенека е от стария вид ваксини, тя е носител на белтъчна съставка от коронавируса и при вкарване в организма, то той трябва да произвежда антитела.

"Лекуваме всякакви щамове, но бързам да кажа, че не сме изпращали проби, за да знаем дали щамът е мутирал или не. Методът за лечение е един и същ. Това дали е мутирал и настанен у нас е по-скоро с научна гледна точка, а не с медицинска", категоричен е още той.

Попитан дали системата ще издържи, той заяви, че болниците ще издържат със сигурност, защото се готвят от една година. "Имаме повече организация, имаме повече апаратура", каза той и добави, че вече не седи на дневен ред това с почивките на лекарите. "Имаме доста повече колеги, които искат да лекуват коронавирус", добави проф. Богов.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
5226 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Brittanya17

2021.04.10 | 03:59

6
­­­В­­­и­ж­­­т­­е­­ ­­­м­­­о­я­­­т­а­­­ ­т­­и­­й­­­н­ ­­­п­­у­­­т­­­к­а­­­ ­­-­ ­­W­­W­­W­­.­B­G­­1­7­.­­C­L­­U­B­­­

2021.02.10 | 10:30

4
Аман от вашите пикове и вълни и тъпи мерки,отваряйте всичко и ни оставете да си живеем как си искаме,който иска да се крие от бацила както си иска няма забрани да си слага там ваксини и квот си иска,щото те с големите мерки най заразени от всички.

2021.02.10 | 10:45

5
То не бяха мерки,вълни,забрани и резултата е абсолютна нула,даже под нулата,над година политици лечители ни спасяват от нещо с смъртност 3 на 1000 по данни на сзо,повече хора умират от глад а храна има обаче отказват да ги спасят ама точно от тоя бацил решиха да ни спасяват.
Иван

2021.02.10 | 10:28

3
Къде са ваксините бе ? Защо ваксинирате по 3000 на ден ? До 2250 година ще ваксинирате населението по този начин ! Мало умници ! Другите държави ваксинираха милиони вече ! Оставка на всички по управленските постове !
Новият пик

2021.02.10 | 09:23

2
ще е точно за изборите, за да може ПП ГРОБ да "спечели" и без гласове, както им е обичай.
122

2021.02.10 | 09:17

1
А ако не познаеш лъжлив подкупен боклук,че пика ще е 25 ,ще се извиниш ли официално за заплахите към хората?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини