Експертите притеснени от бума на случаи от COVID-19 в София. Може ли да има ново затягане?

  • 03 февруари 2021 14:57

  • 16130
  • 4
Експертите притеснени от бума на случаи от COVID-19 в София. Може ли да има ново затягане?
© Getty Images, архив

Данните за разпространението на коронавируса в София започват да тревожат експертите. За това пръв съобщи тази сутрин директорът на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев. Имало е и среща при държавния здравен главен инспектор доц. Ангел Кунчев, на която управителите на големите столични болници са изказали притеснението си. Здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов потвърди, че столицата е в червената зона. Ако ситуацията се влоши, ще се пристъпят към нови мерки - какви не стана ясно.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Както е известно от само броени дни моловете и фитнесите отново бяха отворени. На големите ученици също бе разрешено да се върнат - от утре. Т.е. нарастването на случаите в София са отпреди разхлабването на мерките. Вече се чуват мнения, че това се дължи да навлизането на новия вариант на COVID-19 у нас. 

Проф. Ангелов: Готов съм да понеса всички критики, стига хората да останат здрави

"Силно притеснителните данни от днес: 42% от всички проби в Пирогов са с британския вариант на вируса. 52% от изпратените проби към Националната референтна лаборатория са с британския вариант", написа във фейсбук математикът и експертът по управление на кризите Петър Велков. 

Той обяснява, че може много скоро вариантът на коронавируса да стане доминантен. Велков не изключва и възможността за влошаване на обстановката. "Ноември ще ни се стори рай", предупреждава експертът, визирайки месецът, в който имахме най-много заболели от вируса. 

Петър Велков се позовава и на познати, които потвърждават, че в COVID отделенията има повишен прием и места нямало. Той цитира своя позната, която споделя опит с болница "Токуда". Директорът на УМБАЛ "Пирогов" доц. Асен Балтов обаче реагира, че коментарите за преекпонирани. 

Междувременно по-сериозно повишение на случаите се наблюдават и в други области на страната като Сливен. 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
16130 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Мими

2021.02.03 | 17:06

3
Нямам думи!За часове вдигнаха бройките.Не че не го очаквахме.Ядосвам се,че мои съседки работещи санитарки в болниците ме лъжат в очите как имало тежко болни в техните болници,ама така им е наредено.Колко много хора били умирали.Ами умират.Хората си имат заболявания и си умират от тях.Ама не сега се умира само от ковид.Ало, и преди хората не са били безсмъртни и са умирали.Заядоха се с ресторантьорският бизнес.Сигурно имат интереси там.А хората не са работили 2 месеца.Поне да вземаха мерки,за да не фалират бизнесите както правят в другите държави,но не,Бойко трябва да си пълни шкафчето.Тези мерки 60/40 и 80/20 могат даси ги заврат там,където слънце не огрява.С тях заплатите са все едно си без заплата.И сега ще обвинят учениците и моловете за вдигането на бройките и пак ще затворят всичко.Ще измислят все нови нови щамове.Пети,десети и единадесети клас може и въобще да не тръгнат на училище докато им дойде реда,а юни месец ще имат матура.А ресторантьорите въобще няма са отворят ще фалират,те и без това не са работили от два месеца.Тези българоубийци трябва да ги накажем на 04.04.и да отидат в затвора до живот.

2021.02.04 | 19:44

4
Ей го нашичкият Рашит Алибеков, узбекистанския маймун, станал българска мутра - не плащал данъци и осигуровки, ДДС 9%, но недоволен, че малко му дават...

2021.02.03 | 15:36

1
"Той цитира своя позната, която споделя опит с болница "Токуда"." А на мен моя позната ми каза, че в болниците леглата са празни!

2021.02.03 | 16:33

2
Моя позната каза споко болни няма, положителни се намират, ама болни тцъ

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини