COVID-19 рязко снижава нивото на витамин А в организма

  • 02 февруари 2021 18:13

  • 1669
  • 1
COVID-19 рязко снижава нивото на витамин А в организма
© Pixabay

Заразяването с новия коронавирус води до значително понижаване на концентрацията на витамин А в човешкия организъм, установиха турски медици. Публикация по темата има в електронната библиотека medRxiv.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33008

Молекулите на споменатия витамин са от съществено значение при синтезирането на противовирусните белтъчни молекули - интерфероните.

Помага ли витамин D при коронавирус?

"Нашите наблюдения показаха, че концентрацията на ретинол /биодостъпната форма на витамин А/ е била крайно ниска при пациенти с тежка форма на COVID-19. А това се е отразило негативно върху производството на интерферони от първи тип.

При тази констатация е наложително да се прилагат високи дози витамин А, а също така и на препарати, възпрепятстващи разлагането на ретинола за борба с коронавируса", пишат турските медици, цитирани от БТА.

Техният екип под ръководството на Озгюр Аслан, професор от Медицинския университет на Турция в Анкара, разкри още една зависимост. Много от нарушенията в работата на организма, традиционно свързани с острите форми на COVID-19, много си приличат с последствията от хронически недостиг на витамин А.

Руски диетолог препоръчва витамин D след ваксинация срещу COVID-19

Екипът събрал кръвни проби от 23 здрави жители на Турция и на 27 пациенти на университетска болница, страдащи от крайно тежка форма на Ковид-19 в реанимациите. Сравнявайки състава им, проф. Аслан и колегите му установили, че концентрацията на ретинол в организма на тежко заболелите била крайно ниска.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
1669 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Майтапчи Йово

2021.02.02 | 20:17

1
Калъфи, а на ерекцията... влияе ли:)))?!?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини