Има множество мутации на COVID-19, но експертите се тревожат само за три

28 януари 2021 15:16

Има множество мутации на COVID-19, но експертите се тревожат само за три
© gettyimages
730 0

По света се разпространяват много варианти на COVID-19, но здравните експерти се тревожат основно от три от тях, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20394

Вирусът може да мутира, като заразява хората и създава свои копия. Някои мутации може да са вредни за вируса и дори да го убият. Други му дават предимства и подпомагат разпространението му.

Доц. Мангъров прогнозира развитието на новия щам и колко скоро ще се избавим от COVID-19 и без ваксини

"Не всички мутации са равностойни", казва д-р Мери Петрони, която изследва инфекциозни болести в университета Йейл. "От време на време вирусът има късмет".

Наблюдаването на вариациите е важно заради вероятността те да намалят ефективността на ваксините и лекарствата или да променят начина, по който вирусът заразява хората. Мутация в началото на пандемията ускори разпространението на вируса по света, след което не са отчитани значими промени, до неотдавна, казва биологът от университета на щата Охайо Даниъл Джоунс.

Един от трите основни варианти на вируса, наблюдавани от експертите, е открит във Великобритания в края на миналата година и оттогава е регистриран в десетки страни.

Първоначално здравните власти казваха, че изглежда той не влошава протичането на болестта, но някои нови данни предполагат, че би могъл и засега този въпрос остава без отговор. Изглежда, че заради този вариант вирусът се разпространява по-лесно, което може да доведе до повече хоспитализации и смъртни случаи. Този вариант може да стане доминиращ в САЩ през месец март, предупреждават от американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията.

Имунитетът от прекаралите COVID-19 защитава и от британския щам

Другите варианти, регистрирани първо в Република Южна Африка и в Бразилия, също изглеждат по-силно заразни, казват експертите. Данните досега сочат, че наличните ваксини би трябвало да защитават от тези варианти, въпреки опасенията, че ефективността им може да бъде слабо намалена. Има данни, че някои терапии с антитела може да са по-слабо ефективни срещу някои от вариантите.

Съществуват начини за промяна на ваксините и лекарствата в полза на тяхната ефективност, казва главният експерт по инфекциозни болести на САЩ д-р Антъни Фаучи. Появата на вариантите се свързва с настоящия ръст в разпространението на вируса, тъй като инфекциите му дават възможност да мутира и да се разпространява. Това е другата причина, поради която експертите подчертават значението на носенето на маски и спазването на дистанция.

"Колкото по-малко хора носят вируса, толкова по-малко възможности има той да мутира", казва Джоунс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20394

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
730 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар