Д-р Аспарух Илиев: Този вирус не е прищявка на политиците

27 януари 2021 13:38

Д-р Аспарух Илиев: Този вирус не е прищявка на политиците
© Булфото, архив
604 2

Всички анализи показват, че учениците са основният разпространител на вируса - т.нар. суперразпространители, т.е. един много малък брой хора, които заразяват голям брой други. Това е защото са безсимптомни и отделят много вируси. Това каза пред БНР д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн, който обаче живее в Германия.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20632

Според него отварянето на училищата в България ще е грешка. Д-р Илиев подчерта, че не изказва мнение, а цитира факти от научни изследвания и анализи.

Алибегов: Казват, че идва много опасен щам, а отварят моловете и фитнесите?!

"Може да не са съгласни родителите и учителите, но трябва да кажем това", категорично посочи той пред БНР.

"Много хора са уморени от изолацията, но трябва да се съобразяваме с това, което се случва", смята той.

И подчерта: "Този вирус не е прищявка на политиците".

По думите на д-р Аспарух Илиев културата на забавление и "отпускане в заведения" е много по-различна от тази в много от западните държави.

"Няма какво да се лъжем, мерки в дискотеки и барове няма как да се спазват, може на хартия да се спазват, но на практика - всеки знае каква е ситуацията. За моловете имам известно разбиране, че могат да се справят с добри хигиенни мерки, но за и малките заведения и ресторанти съм абсолютно скептичен и мисля, че трябва да се изчака още 2-3 седмици с отварянето им, но очевидно, че правителството е под натиск на общественото мнение", коментира още българският специалист.

Здравният министър подписа няколко заповеди за разхлабване на мерките

Той разказа, че в Швейцария и Германия мерките са много строги заради т.нар. британски щам на коронавируса, който е много по-заразен и много по-смъртоносен.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20632

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
604 2

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (2)

Добави коментар
Не бе

2021.01.27 | 14:00

140052
Просто българина си е такъв. Никакви научни факти или доказателства няма да го убедят за опасността която носи ковид вируса докато не го изпита на собствен гръб. Лошото е че когато повярва е вече фатално късно. Като гледам данните и за останалите части на света и там не са по-различни по манталитет...Плащаме си за удоволствието да боледуваме, дори с живота си...

2021.01.27 | 13:57

140043
какъв вирус бе боклук долен , защо лъжете хората , гадове

Добави коментар