Изследват се над 100 потенциални медикамента за лечение на COVID-19

27 януари 2021 12:49

Изследват се над 100 потенциални медикамента за лечение на COVID-19
© Pixabay
406 0

Лекарство от мекотело се оказва 27 пъти по-ефективно от ремдесивир срещу коронавирусната инфекция в рамките на лабораторни експерименти, твърди в своя публикация едно от авторитетните научни списания. Търговските права за продажбата на плитидепсин са на испанска компания. В страните от ЕС това лекарство не се прилага, предаде БНР.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20367

"Ситуацията е доста спорна и е трудно да се прецени доколко потенциално успешен би могъл да бъде един медикамент, който не е бил разработван като антивирусен, а по-скоро с първоначално предназначение да бъде противораков", коментира пред БНР д-р Никола Кереков, главен асистент в Лабораторията по експериментална имунология в БАН.

На 70 000 души им бяха поставени фалшиви ваксини срещу COVID-19

„Този медикамент е инхибитор на синтеза на протеини в клетката. Резултатите, които са демонстрирали, показват наистина 27 пъти по-висока ефективност от ремдесивир, като са провели експерименти при мишки, при които са получили доста обещаващи резултати: с 95% е намален титърът на вируса в белия дроб на мишки“, поясни Кереков.

Наш учен в САЩ създава лекарство срещу COVID-19

Той уточни, че тези 27 пъти по-голяма ефективност са в рамките на инвитро експеримент. При мишките в голяма част от случаите медикаментът е бил даван, преди животните да бъдат заразени с вируса.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20367

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
406 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар