Имунолог разкри най-голямата грешка на преболедувалите COVID-19

27 януари 2021 07:35

Имунолог разкри най-голямата грешка на преболедувалите COVID-19
© getty images
77138 3

Руският имунолог Иля Кукин в интервю за „Вечерняя Москва“ призова руснаците да отложат интензивните спортни тренировки, след като са се възстановили от коронавирусна инфекция.

Според него една от най-големите грешки е стремежът да си върнат физическите и тренировъчни показатели, които са имали преди заболяването. В резултат на това много любители на спорта претоварват телата си и това може да доведе до тежки състояния и да причини хронични заболявания.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20545

"Това е изключително опасно и неприемливо. След вируса вашият имунитет все още е слаб, тялото ви все още не е в състояние да приеме такива натоварвания“, обясни Иля Кукин. „Да, много след заболяване искат отново да почувстват този спортен тласък и, разбира се, започват да правят всички усилия да покажат същите резултати. които са имали преди инфекцията. Това е една от най-дълбоките грешки", каза Кукин.

Имунологът поясни, че по време на болестта здравите клетки консумират повишено количество енергия, поради което при тежки физически натоварвания тялото може да няма достатъчно енергийни резерви.

Защо е нужно, преболедувалите COVID-19, да си правят задължителен PCR-тест при влизане в България?

"По време на възпалителната реакция се образуват специални вещества, които се опитват с всички възможни сили да изолират процеса. Това се проявява с оток на тъканите, например може да не забележите, но носът ви ще диша по-зле. Всичко това са просто предразполагащи фактори за следвирусни усложнения “, отбеляза лекарят, цитиран от DarikNews.

Кукин посъветва преболедувалите да не натоварват прекомерно тялото веднага след инфекцията, а да достигнат пика на физическа активност постепенно.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20545

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
77138 3

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (3)

Добави коментар
Lisssa

2021.01.28 | 01:23

140649
Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в --- Sexconn.Com
да

2021.01.27 | 09:04

139537
КОЛКО ФУТБОЛИСТИ ГО МИНАХА ТОЯ ГРИП И ПОСЛЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ИГРАЯТ ФУТБОЛ. ДА ВИ ЕБЪ И ЛЪЖЛИВАТА ПАНДЕМИЯ И ЛЪЖЛИВИТЕ БОЛНИ САЙТОВЕ. СКОРО ЩЕ ПРОСИТЕ ХЛЯБ.
ФИЛИП ГЕОРГИЕВ

2021.01.27 | 13:22

139969
А НЕ ТАКА, НЕ С ЛОШО.ТЕ ГОРКИТЕ ИЗПЪЛНЯВАТ ПОРЪЧЕНИЯ

Добави коментар