Дълбокият сън прочиства мозъка и пази от болести

25 януари 2021 14:23

Дълбокият сън прочиства мозъка и пази от болести
© Pixabay
502 0

Американски учени доказаха, че дълбокият сън има силна възстановяваща сила и прочиства мозъка от отровни протеини, които могат да доведат до дегенеративни заболявания, съобщи "МедикълЕкспрес".

"Прочистването може да има важна роля за поддържане на здравето на мозъка и за предотвратяване на невродегенеративни болести", каза д-р Рави Алада, съавтор на изследването. "Прочистването на мозъка може да настъпва в будно състояние и при сън, но е особено силно по време на дълбок сън", предава БТА.

Недоспиването лишава хората от приятни емоции и ги прави импулсивни

Алада е преподавател по неврология и декан на факултета по невробиология в колежа "Уейнбърг" в Северозападния университет в САЩ. Той работи по изследването заедно с Барт ван Алфен, постдокторант на Алада.

Резултатите от изследването са публикувани в сп."Сайънс адвансис". То е установило, че във фаза на дълбок сън мозъкът се прочиства най-добре и възстановяването от травми се ускорява.

Добрият сън предпазва от новия коронавирус

Авторите на проучването са провели изследването върху плодови мущици, които са много различни от хората, но невроните, които контролират циклите на будуване и сън, са същите, като при хората. Затова тези насекоми се използват при изследвания на съня, циркадните ритми и невродегенеративните заболявания.

Експерт: 20-минутна дрямка възстановява енергията в човешкия организъм

Novini.bg
502 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар