Нов тест показва имаме ли в кръвта антитела срещу COVID-19

19 януари 2021 13:12

Нов тест показва имаме ли в кръвта антитела срещу COVID-19
© Pixabay
121 5

Нов тест показва имунитета срещу Covid-19. Той вече се прави в Клиничната лаборатория на столичната болница „Св. Иван Рилски“ и дава информация за количеството антитела в кръвта. Резултатите показват чувствителна разлика в стойностите между тези, които са преболедували коронавируса леко и тези, които са получили усложнения.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20695

"Тестът е количествен и е подходящ за измерване на имунитета преди и след поставянето на ваксина. За разлика от всички тестове, които бяха налични досега, измерва количеството на неутрализиращите антитела, които са основният щит на организма срещу вируса", каза в интервю за БНР д-р Ирена Иванова, началник на Клинична лаборатория в Университетска болница „Св. Иван Рилски“.

Антителата са факт още преди реимунизацията

Това е количествен метод, който измерва антитела от клас G, включително вирус неутрализиращи антитела.Тези антитела са щитът, който се задейства в организма, когато вирусът се опита да ни атакува. Методът е разработка на американски производител. В „Св. Иван Рилски“ и към момента има тест, с който се измерва наличието на антитела IgG, насочени срещу  нуклеокапсидния протеин от вътрешността на вируса. Неговата роля е по-скоро да покаже дали човек се е срещал с вируса, или не е. Докато новият метод е с повишена чувствителност към шиповидния протеин, който се намира на повърхността на вируса. 

„Шиповидният протеин привлече вниманието на учените, защото има ключово значение за проникване на вируса вътре в клетката гостоприемник. При среща с Covid-19 имунната ни система започва производството на антитела,  като основно те са насочени към нуклеокапсидния и шипестия протеини. Не всички антитела обаче имат неутрализиращ ефект. Неутрализиращи антитела се образуват основно срещу Receptor binding domain (RBD) на S – протеина, т.е. срещу тази част от вируса, която е отговорна за връзката му с клетката гостоприемник. Колкото повече са антителата срещу RBD, толкова по-защитен е човек“, обясни още  д-р Ирена Иванова. 

Българин в екипа, разработил терапия срещу COVID-19 с антитела

Ваксини, базирани на RBD, каквито са тези на Pfizer-BioNTech и Moderna, карат имунната система да произвежда антитела и по-конкретно IgG към RBD, които са с неутрализираща активност. Диапазонът на антителата, който се измерва от Covid-19 с този тест, е от 21.00AU/mL до 80 000.00 AU/mL. Към момента все още няма натрупани данни, от какъв титър нагоре се смята, че човек е достатъчно защитен. Най-високият титър, който е измерен досега в лабораторията на болницата (тестът е въведен преди седмица), е 22 000 AU/m", това поясни още специалистът.

Цената на теста е 30 лв., а резултатите излизат в рамките на деня.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20695

Повече за Коронавирус

corona
Филип Епитропов
121 5

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (5)

Добави коментар
НЕ ПОДРЕПЯМ НИТО ЕДНА ПАРТИЯ И НЕ СЪМ ПЛАТЕН

2021.01.19 | 15:43

129228
СЪЗДАВАЩАТА РЕКЕТ РЕПРЕСИИ ХАОС КОРУПЦИЯ И ПРАНЕ НА ПАРИ ПАРТИЯ ГЕРБ И ПАРТИИТЕ НА ФАШИЗМА И РАЗЕДИНЕНИЕТО ВМРО, НФСБ и Атака ПОБЕДИХА ПРОТЕСТА ХОРАТА ВЕЧЕ НЕ ПРОТЕСТИРАТ ЖАЛКО ЗА ТЕЗИ КОИТО ОСТАНАХА БЕЗ РАБОТА И БЕЗ БИЗНЕС ЗАЩОТО ФИРМИТЕ ИМ ФАЛИРАХА А И НЕ УСПЯХА ДА СИ ИЗПЛАТЯТ КРЕДИТИТЕ И СЕГА БАНКИТЕ ЩЕ СЕ РАЗПРАВЯТ СЪС ТЯХ НО СЪС БЕЗДЕЙСТВИЕ И МЪЛЧАНИЕ НЯМА ДА ПОБЕДИМ НИТО ФАШИЗМА НА О.П НИТО МУТРАТА ОТ БИВШАТА СИК КОЯТО УСПЯ ДА ОТКРАДНЕ МИЛИАРДИ ЕВРО OT НАС И ОТ ОСТАНАЛИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ ГРАЖДАНИ И ТАКА СЪЗДАДЕ ТАЗИ КРИЗА

2021.01.19 | 16:28

129315
Специално от теб никакви пари не са взели, щото нищо не си плащал на държавата.....

2021.01.19 | 16:27

129314
Смотан трол си тииии......

2021.01.19 | 15:26

129192
Само приказки, приказки.....Нека някой да отговори най-накрая колко души в света за почти една година са преболедували повторно Ковид 19? От отговора ще се прецени дали се изгражда солиден имунитет или не. Истината е, че само около 40 души от близо 80 милиона заразени са ...евентуално преболедували повторно грипчето. Изводът е ясен - имунитетът на преболедувалите е повече от траен, независимо как са го изкарали. Просто в момента тече активно мероприятие на световно ниво да боцнем колкото се може повече хора....-

2021.01.19 | 15:29

129200
А между другото за сметка на това, имунитетът, изграден от ваксина е още много имагинерно/неясно понятие........

Добави коментар