Свива ли се репродуктивното число на COVID-19 в България?

  • 19 януари 2021 09:36

  • 1222
  • 0
Свива ли се репродуктивното число на COVID-19 в България?
© Булфото, архив

Базовото репродуктивно число е 0,77. В края на миналата седмица то беше още по-ниско, което е много добре. Това означава, че 100 човека като преболедуват и преминат през болестта, оставят след себе си 77 заразени, тоест епидемията се свива. Това обясни пред Bulgaria on air математикът проф. Николай Витанов, който е част от Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Според него надигането се очаква да започне до 10 дни, но то ще е бавно, защото параметрите на моделите са много ниски.

"Тоест очаква се едно бавно повишаване, което ще ни даде време да реагираме", поясни той.

Така прогнозите са за до 1000 нови случая на ден, а след това и до 1500.

На фона на намаляващото разпространение на COVID-19 у нас е оптимистична прогнозата и за идващата трета вълна на заразата, която в момента е обхванала Западна Европа. До колко силна ще бъде тя в страната ни, зависи и от разпространението на новата мутация на коронавируса, която беше регистрирана във Великобритания.

"Тепърва предстои да се уточни каква част от тази мутация има у нас, но тези данни ще ги имаме до някоя друга седмица", смята проф. Ива Христова.

Според експертите по-слабото разпространение на коронавируса в страната ни в сравнение с това в други държави от ЕС се дължи на навременно взетите мерки. Стриктното им спазване, обаче трябва да продължи и занапред.

570 новозаразени с COVID-19 у нас, 7533 са излекуваните за денонощието

"Тука е въпрос не само на строгост на мерките, но и на ранното им въвеждане, защото когато добие разпространение, вече става много късно", обясни проф. Ива Христова.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1222 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини