СЗО не препоръча изискването на документ за ваксинация като условие за международни пътувания

  • 15 януари 2021 21:43

  • 2975
  • 1
СЗО не препоръча изискването на документ за ваксинация като условие за международни пътувания
© Getty images

Комисията на Световната здравна организация (СЗО) за извънредните ситуации се въздържа на днешното си заседание да препоръча изискването на документ за ваксинация или имунитет като условие за международни пътувания, информира БТА. Тя се позова на "ключови неизвестни" относно ефективността на ваксините за намаляване на предаването на вируса и ограничения достъп до тях, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973


Това бе шестото за последната година заседание на комисията, съставена от 19 независими експерти под председателството на френския учен Дидие Усен. Те направиха редица препоръки, които генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус е одобрил и разпратил до 194-те страни членки на здравната агенция на ООН.


"Към настоящия момент да не се въвежда изискване на доказателства за ваксинация или имунитет при международни пътувания като условие за влизане (в съответната държава), защото все още има ключови неизвестни относно ефективността на ваксинацията и заради ограничената достъпност на ваксините", казва комисията. В изявлението се подчертава, че "доказателството за ваксинация не трябва да освобождава международните пътници от спазването на други мерки за ограничаване на риска при пътуване".


Експертите приканват държавите да наблюдават варианти на вируса като тези във Великобритания и Република Южна Африка, за да оценят ефективността на ваксините, лекарствата и диагностичните тестове. Те призовават и за трансфер на технологии към страни с малки и средни доходи на населението, но с капацитет за ускоряване на световното производство на ваксини срещу CVID-19.

Очаква ли ни в България трета вълна на COVID-19?

Светът е в надпревара с коронавируса, който се опитва да мутира, и новите му варианти се нуждаят от спешно и задълбочено проучване, каза на виртуална пресконференция Дидие Усен. По думите му пътуванията по въздух, суша и море трябва да бъдат по-добре организирани.

Гебрейесус констатира, че светът не е съумял да прекъсне веригата на разпространение на коронавируса на ниво общност и домакинство и че това е поставило под голям натиск болниците и здравните работници. Генералният директор на СЗО изрази желание до 100 дни ваксинацията да започне във всички държави по света.

Базираната в Женева организация прогнозира, че доставката на ваксини за най-бедните страни по линия на инициативата КОВАКС ще започне през първото тримесечие на тази година.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
2975 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.01.15 | 22:24

1
Е то само туй остана!....

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини