Проф. Аргирова: Намалелият брой новозаразени не ме успокоява, да видим данните от празниците

  • 05 януари 2021 13:26

  • 12992
  • 12
© Novini.bg

Можем да бъдем по-сигурни в прогнозата за епидемичната картина у нас в един по-следващ период, 25-30 януари. Коледните и новогодишните празници завършиха неотдавна и при един по-разширен инкубационен период - до 30 януари, ще е много важно какви ще са цифрите. По това ще разберем до каква степен хората са се съобразили с всички изисквания, то ще е показателно и за това какви ще са нагласите им. Това каза вирусологът проф. д-р Радка Аргирова по време на консултации при президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на за предприемането на необходимите мерки за провеждането на справедлив и прозрачен изборен процес, който да гарантира правото на глас и здравето на българските граждани, предаде репортер на Novini.bg.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32988

Настоящото намаляване на броя на новозаразените мен не ме успокоява. Броят на изследваните е малък, то не става равномерно, за да правим изводи за цялата страна. Следващите дни ще излязат хората, които не сме виждали – да видим каква ще бъде ситуацията, заяви тя.

До изборите има достатъчно време да се разработи схемата за гласуването на хората, които са в карантина. Трябва да се разработи и схемата как ще се осигури гласуването на пациентите в болниците, което ще е изключително трудно. В никакъв случай не трябва да се допуска в болниците да влизат неимунизирани хора. Всички мерки трябва да бъдат точно разписани. Трябва да се постараем около месец преди датата, която се обяви за избори, да има съсредоточаване на здравни заведения, в които ще се проведе гласуването. Добре е, ако е възможно, те да бъдат по-малко на брой, посочи проф. Аргирова.

Остро стои въпросът възможен ли е избор на ваксина. В края на периода, когато парламентът обяви кои фирми ще доставят ваксини в Европейския съюз и в страната, възниква въпросът можем ли да избираме. Все още до обикноновените хора няма информация коя ваксина какви качества има. Апелирам към изпълнителната власт за написване на кратки и ясни материали с информация за ваксините, за да знаят хората какво да изберат. Да те боли, като те боцнат, не е проблем, но да получиш анафилактичен шок, е сериозно. Трябва да има сериозна информация, подчерта вирусологът.

Проф. Ангелов разясни дали ще има парламентарни избори на 28-и март

Трябва да се изясни дали здравните власти са склонни да се нарушава схемата за имунизация. Появяват се информации, че в Англия ще се смени схемета, но ние не сме в ситуацията на Югоизточна Англия. Всяка промяна води до рискове. Като вирусолог ме притеснява, че ако се смени срокът между трите седмици, за които е дадено разрешение за използване на ваксината, никой не знае дали от четвъртата, шестата или дванадесетата седмица няма да има опасност от ново заразяване. Все още не знаем колко е защитата след трите седмици, за да мислим за удължаване на този срок. Ваксината селектира щамове у хората. Има условия други, по-патогенни щамове да се размножат повече и да не се получи очаквания резултат. Много държа, ако е възможно, да проведем едно чисто професионално събрание и да вземем сериозни, обосновани на науката изводи и да не се допускат своеволия, каза проф. Радка Аргирова.

По думите ѝ в предизборната кампания трябва да се използва интернет, печатът и социалните мрежи. В тази ситуация не си представям никакви събрания и концерти. Хората, които ще обикалят с урни по домовете, трябва да бъдат предварително определени, да бъдат обучени и ваксинирани, да бъдат определени изисквания как да се държат, отбеляза тя.

Трябва да има минимум три протокола за мерките, които да се спазват преди и по време на изборния ден. Ако се случи във време на пик е едно, ако е в спад е друго, ако ситуацията е междинна, е нещо съвсем друго. Трябва много да внимаваме протоколите да бъдат абсолютно равностойни. Протоколът трябва да е един широк епидемичен план, който да показва поведението на хората в обществото. При настъпване на каквото и да е изменение на цифрите, да е ясно как бързо и реалистично да се подходи – към затягане или разхлабване на мерките. В този план трябва да влиза състоянието, в което са здравните заведения, да е разписано как ще се извършват например плановите операции и прегледите, наличието на лекарствени средства за ситуацията, в която сме, както и да се потвърди продължаването на ваксинационната кампания или евентуалното спиране на кампанията, коментира проф. Аргирова.

Вирусологът заяви, че в момента в България няма грипна епидемия. Не сме пред дилема да наслагваме коронавируса с който и да е щам на грипния вирус. Мисля, че няма да имаме истинска грипна епидемия, прогнозира проф. Радка Аргирова.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
12992 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар

2021.01.06 | 17:36

12
Борисов също няма медицинско образование, защо той решава какви ваксини да се доставят у нас?

2021.01.05 | 13:39

1
Кво успокоени е 1000 на ден е голяма бройка за толкова малко население Китай се справиха за 3 месеца а нашият диктатор вече не може да овладее пандемията една година.

2021.01.05 | 17:51

11
тя пък да беше и вярна бройката!

2021.01.05 | 13:44

3
ти кво искаш да станеме като тях да не си покажеш носа навън
Д-Р Ох боли

2021.01.05 | 13:43

2
ако затвори за 3 месеца напълно всичко ще приключи ама кой ще издържи

2021.01.05 | 17:51

10
Глупости на търкалета! Който го страх, да не излиза, да си треперка и да продължава да вярва в цирка!
Хахахаа

2021.01.05 | 14:28

4
Китай е държава със ред икономиката и добра медицина. А Булгаристан кражби далавери гешефти на всяко ниво

2021.01.05 | 16:13

6
"Професореееееее", тази маска я ПОСТАВЕТЕ както трябва, или ВЪОБЩЕ НЕ Я ПОКАЗВАЙТЕ!!! СРАМ! СРАМ!! СРАМ!!! Това ли е ДНЕШНИЯТ ЛИЧЕН ПРИМЕР???? А, какво УЧИХМЕ "професореееееее"???? Какво????

2021.01.05 | 17:49

9
Е то в България има ли още някой, който да не е професор! Не си поискал, не си станал!

2021.01.05 | 16:46

7
какво е учила не знам ,но е прфесор а вие сте креватни злонамерени неграмотни драскачи ,хайде сега можете да псувате!
НЕПОДКРЕПЯМ НИТО ЕДНА ПАРТИЯ И НЕ СЪМ ПЛАТЕН

2021.01.05 | 14:49

5
СЪЗДАВАЩАТА РЕКЕТ РЕПРЕСИИ ХАОС КОРУПЦИЯ И ПРАНЕ НА ПАРИ ПАРТИЯ ГЕРБ И ПАРТИИТЕ НА ФАШИЗМА И РАЗЕДИНЕНИЕТО ВМРО, НФСБ и Атака ПОБЕДИХА ПРОТЕСТА ХОРАТА ВЕЧЕ НЕ ПРОТЕСТИРАТ ЖАЛКО ЗА ТЕЗИ КОИТО ОСТАНАХА БЕЗ РАБОТА И БЕЗ БИЗНЕС ЗАЩОТО ФИРМИТЕ ИМ ФАЛИРАХА А И НЕ УСПЯХА ДА СИ ИЗПЛАТЯТ КРЕДИТИТЕ И СЕГА БАНКИТЕ ЩЕ СЕ РАЗПРАВЯТ СЪС ТЯХ НО СЪС БЕЗДЕЙСТВИЕ И МЪЛЧАНИЕ НЯМА ДА ПОБЕДИМ НИТО ФАШИЗМА НА О.П НИТО МУТРАТА ОТ БИВШАТА СИК КОЯТО УСПЯ ДА ОТКРАДНЕ МИЛИАРДИ ЕВРО OT НАС И ОТ ОСТАНАЛИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ ГРАЖДАНИ И ТАКА СЪЗДАДЕ ТАЗИ КРИЗА

2021.01.05 | 16:56

8
ако в България имаше фашизъм след написаното от теб ти нямаше да си межу живите.Голяма част то българите са съвременници на комунизма който еднакъв с фашизма Ти с жълтото покрай устата можеш да ги попиташ.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини