СЗО позволи използване на ваксината на "Пфайзер" при спешни случаи

  • 01 януари 2021 08:14

  • 9762
  • 0
СЗО позволи използване на ваксината на "Пфайзер" при спешни случаи
© Getty Images/Guliver (архив)

Световната здравна организация включи ваксината на "Пфайзер"-"Бионтех" в списъка на препаратите за използване при спешни случаи, се казва в нейно съобщение, предадоха Франс прес и ТАСС.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33015

Тя е първата ваксина, включена в този списък от избухването на пандемията, предизвикана от коронавируса.

"Бионтех" и "Пфайзер" ще доставят 300 милиона дози от ваксината си на ЕС

Решението е било взето след анализ на данните за безопасността, ефективността и качеството на ваксината на "Пфайзер"-"Бионтех".

В съобщението на СЗО се посочва, че предимствата при използването на тази ваксина за борба с КОВИД-19 компенсират потенциалните рискове.

Първите партиди с ваксина на Пфайзер-Бионтех тръгнаха от завода в Белгия

Включването на ваксината в списъка на препаратите за употреба при спешни случаи дава на отделните държави възможност да ускорят своите регулаторни процедури за одобрение на вноса и прилагането на този препарат.

Решението позволява също на УНИЦЕФ и Панамериканската здравна организация да закупят ваксини за разпространение в нуждаещи се бедни държави.

Това е много положителна стъпка за гарантиране на всеобщ достъп до ваксини срещу КОВИД-19, каза Миранджела Симао, директор, отговарящ за достъпа до лекарства в СЗО, цитирана в съобщението.

"Пфайзер" и "Модерна" тестват ваксините си за новия щам на коронавируса

Няколко милиона души вече са имунизирани с този препарат, който се преценява като ефикасен на 95 процента, но изисква изключително ниски температури за съхранение, което затруднява разпространението и съхранението му, отбелязва АФП.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
9762 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини