Учени: Маските не спират разпространението на COVID-19 без дистанция

  • 23 декември 2020 12:30

  • 4279
  • 3
Учени: Маските не спират разпространението на COVID-19 без дистанция
© Pixabay

Носенето на защитна маска не е достатъчно, за да спре разпространението на COVID-19, ако не се спазва дистанция, съобщи електронното издание Юрик алърт, цитирано от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Американски учени публикуваха в сп."Физикс ъв флуидс" резултати от изследване върху това как маски от пет вида материали влияят на разпространението на капчици с новия коронавирус, когато кихаме и кашляме.

Всеки от изпробваните материали намалява значително броя на разпространяващите се във въздуха капчици с вируса. Но на разстояние по-малко от 1,80 м през повечето от материалите проникват достатъчно капчици, за да пренесат заразата. 

"Маската със сигурност помага, но ако хората са много близо един до друг, остава вероятността от разпространение или заразяване с коронавируса. Маските не помагат сами. Помагат маските и дистанцирането заедно, каза Кришна Кота, преподавател в университета на Ню Мексико и съавтор на публикацията.

Маските и социалната дистанция ще са нужни и след ваксиниране срещу COVID-19

Една кихавица може да пренесе до 200 милиона малки вирусни частици в зависимост от това колко болен е кихащият. Дори и ако маската блокира голяма част от тези частици, достатъчно количество, за да разболеят друг човек, няма да бъдат спрени и той може да се зарази, ако е наблизо.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
4279 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
тъпи преписвачи,

2020.12.23 | 16:00

3
В статията пише черно на бяло това, което се знае отдавна - че само правилно поставени N95(FFP2) и по-добри маски спират изцяло преноса на частици и осигуряват защита, а всички други пропускат. Кога ще се научите да четете и да разбирате какво четете, а не да преписвате? Five masks were tested in a snug-fit configuration (i.e., with no leakage around the edges): N-95, surgical, cloth PM 2.5, cloth, and wetted cloth PM 2.5. Except for the N-95 mask, the findings showed leakage of airborne droplets through all the face masks in both the configurations of (1) a susceptible person wearing a mask for protection and (2) a virus carrier wearing a mask to prevent the spreading of the virus.
А нашите умници

2020.12.23 | 15:09

2
Ще отварят училищата! Условията са налице-няма маски за децата, но за сметка на това няма и дистанция. Какво се очаква-нов бум на заболелите, какво друго?

2020.12.23 | 14:48

1
хахахахаха, сега ще докажат и стадния имунитет. Щабаджиите са угрижени като прасе по коледа.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини