Код здраве: Съветите на пулмолога д-р Александрова при среща с COVID-19

  • 11 декември 2020 11:12

  • 5233
  • 5
©

От началото на ноември всеки ден чуваме по новините за все повече и повече заразени с Ковид-19 българи. Расте броят и на загубилите битката с болестта. Джипитата ни „преглеждат” по телефона, в аптеките често чуваме, че липсват нужните антибиотици. Своевременното отзоваване на Спешна помощ е силно затруднен, защото екипите са малко и преуморени. Не по-малко предизвикателство се оказва и приемът в болница.

Хаосът е голям, паниката – още повече. „В тези ситуации хората трябва да знаят какво да правят – от първия симптом чак докато са напълно здрави отново” – това споделя с Радина Василева в предварителния им разговор днешният гост на „Код здраве” – пулмологът с дългогодишна практика д-р Радка Александрова.

Тя разяснява как действа вирусът - първо попада в горните дихателни пътища, появяват се първите оплаквания. Как точно ще протече като тежест най-често зависи от имунитета на всеки. „Младите пациентите наистина преживяват по-лесно тази ужасна инфекция, докато при възрастните, особено ако имат и хронични заболявания, се получават усложнения и пневмонии. Но и при младите, ако се стигне до пневмония, то тя е тежко протичаща и с изменения на белите дробове, които бавно отминават”, споделя наблюденията си специалистът.

По думите й заболяването започва по-леко и по-бавно в сравнение с обикновените вирусни инфекции – в началото с по-лека температура, рядко с хрема. „По-скоро става дума за отпадналост, болки в мускулите, температура, понякога липса на обоняние. След като започнат медикаментозно лечение, болните започват да се чувстват значително по-добре. Към 7-10 ден обаче не е изключено рязко влошаване, с висока температура, която не се повлиява от антипиретиците и пневмонията е на лице. Първите признаци на задух вече говорят за настъпването на усожнения. Това може да се уточни най-вече с рентгенова снимка или при нужда – със скенер”, разяснява д-р Александрова.

Кога е необходимо да включим антибиотик към терапията си, има ли нещо, което е по нашите сили, така че да сведем до минимум развитието на пневмония, от колко градуса нагоре трябва да приемаме лекарства за понижаване на телесната температура, както и още важни съвети вижте във видеото!

Кой е днешният ни гост накратко:

Д-р Радка Александрова е доктор по медицинските науки, със специалност Пулмология и фтизиатрия. Била е завеждащ Белодробното отделение в СБАЛПФЗ - Белодробна болница - София област. От 20 години работи в ДКЦ 7  в столицата, като към момента практикува и в МЦ Европейска кардиология-София.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
5233 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Петко

2021.03.05 | 21:38

2
Докторката ми отказа преглед при това платен,вече бях платил,имах уговорка с нея,пср тест отрицателен и ме отсвири,върнаха ми парите,имах и рентгенова снимка,това става декември 2020 сряда следобед професора Ангелов да вземе МЕРКИ!
Иван

2021.03.06 | 23:18

5
Не само оставка,нои съд за нея.Да се научи друг път!За загубеното време я съди,свидетели,скрита камера,записи.
Иван

2021.03.05 | 21:53

4
Да си дава оставката и да си ходи има и други доктори,иска пср тест платен преглед и накрая айде!Безобразие!!!
Цонка Богданова

2020.12.13 | 19:01

1
Д-р Александрова е моята ЛЮБИМА докторка. Човек с огромно сърце, невероятен спецалист, на който веднага се доверяваш и обикваш за цял живот. Благодарение на нея дишам. Д-р Александрова, БЛАГОДАРЯ ВИ!
Петко

2021.03.05 | 21:48

3
Сигурно действа избирателно,с мен се подигра!Рентгенова снимка на бял дроб,отрицателен пср тест,платил съм вече прегледа и нищо!!!Най-добре е ако има доблест да откаже платените прегледи,само по НЗОК.А министъра за подобен случай искаше ОСТАВКА!Аз съм хронично болен,да беше ми казала още по телефона,че няма да стане!!!

Добави коментар

Водещи новини