Проф. Костов: Няма да успеем да победим напълно вируса

  • 07 декември 2020 13:11

  • 20779
  • 8
Проф. Костов: Няма да успеем да победим напълно вируса
©

„Хората над 40 години и рисковите групи е добре да се ваксинират срещу COVID-19.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

За младите хора с устойчива имунна система ползата от ваксината е съмнителна“, каза пред БНР пулмологът проф. Коста Костов. 

Проф. Костов: Съветвам всички над 40 г. да се ваксинират срещу COVID-19

Той подчерта, че няма притеснение относно особени странични ефекти, но: „Страхът ми е по-скоро спрямо начина, по който се процедира с науката. Науката не е жребец за къси спринтове, а ездитен кон, който е пригоден за по-дълга езда. Трябва ѝ време, за да бъде категорична. Сега науката се постави в услуга на политиците и уплашеното общество, принудиха я да направи неща, които обичайно не се случват. Немислимо е да се пускат в обращение медикаменти или ваксини, без да са преминали всички етапи, без да са публикувани данните, без световната експертна общност да си е казала думата, без да са е изчакало достатъчно време и да се проследят всички странични ефекти. В това отношение съм огорчен и имам много въпроси към ваксините. Но с това не искам да демотивирам хората да се ваксинират, аз самият ще го направя. Науката се поддаде и допусна да бъде използвана... Eдно общество, в което медиците се експлоатират като товарни коне, вече не е манеж, а обор“. 

В предаването „12+3“ проф. Костов сподели, че има ваксина, която наблюдава с интерес, но която няма да стигне до нашата страна:  „Ваксина, която се произвежда от малка биотехнологична компания в Канада. Тя е базирана на растение. Използва се генно инженерство - биотехнология извежда вирусен антиген от растение. Канадското правителство е инвестирало много средства в тази ваксина и канадците ще бъдат ваксинирани първо с нея. От очакваните да влязат при нас ваксини моите предпочитания са към тази на Pfizer/Оксфорд, базирана на т.нар. информационна РНК, която чрез липидни капчици ще вкара в клетките на организма и те ще прочетат шифъра на ваксината, след което ще започнат да произвеждат белтъчни продукти, върху които ще изграждаме и нашия имунитет“. 

По думите на пулмолога няма да успеем да победим напълно вируса, но поне няма да има натиск в епидемиологичен аспект. 

„Това няма да се случи скоро... Надявам се в края на зимата или началото на пролетта вятърът да утихне и бурята да отмине постепенно, за да посрещнем по-спокойно лято“, заяви проф. Костов.

Той подчерта, че една част от българите не живеят в зряло общество, не вярват във вируса, и не живеят в общество, в което усещат отговорност към другите. 

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
20779 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2020.12.07 | 16:39

5
Аааа , не така ! Ваксината ще ни излекува даже от болести , от които не сме болни .
не се и надявай -

2020.12.07 | 17:14

8
срещу умствена недостатъчност не помага...
НЕ ПОДКРЕПЯМ НИТО ЕДНА ПАРТИЯ

2020.12.07 | 16:34

4
5 ГОДИНИ С. ТРИФОНОВ НИ КАЗВАШЕ ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА ГЕРБ А ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ ТАЙНО СЕ УГОВАРЯШЕ С Б.Б ДА ВЛЯЗАТ 50% НЕГОВИ ХОРА ВЪВ ГЕРБ И КОГАТО Б.Б МУ ОТКАЗА ТОЙ ЗАПОЧНА ДА ГОВОРИ ПРОТИВ Б.Б СЪЩИЯТ С. ТРИФОНОВ БЕШЕ ПРИЯТЕЛ СЪС ИЛИЯ ПАВЛОВ И СЪС ГЕОРГИ ИЛИЕВ И ПРЕДЛОЖИ НИСКА СУБСИДИЯ ЗА ПАРТИИТЕ ЗА ДА СТАНАТ ОБЕКТ НА КОРУПЦИЯ И ЗАВИСИМОСТ ОТ СТРАНА НА БОГАТАШИТЕ И ОТ СЕГА КАЗВА ЧЕ АКО ТОЙ УПРАВЛЯВА ДАНЪЧНАТА СИСТЕМА НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНЯ ЗА ДА МОГАТ БОГАТАШИТЕ КАТО НЕГО ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА ПЛАЩАТ КОЛКОТО ПЛАЩАТ И БЕДНИТЕ ХОРА КОИТО ЕДВА СВЪРЗВАТ ДВАТА КРАЯ ТОВА ЛИ ЩЕ Е ЧОВЕКЪТ КОИТО ЩЕ НИ СПАСИ ОТ ЗАДКУЛИСИЕТО КОРУПЦИЯТА МУТРИТЕ И БЕДНОСТТА НЕ ВЯРВАМ НА ТОЗИ ЛЪЖЕЦ AKO TOЙ НИ УПРАВЛЯВА ЩЕ БЪДЕ КАТО Б.Б А НА НАС ВТОРИ Б.Б НЕ НИ ТРЯБВА НАЛИ
байно,

2020.12.07 | 17:12

7
добре ли си?!

2020.12.07 | 16:05

2
Още некви конски аналогии има ли, че ми стана интересно.
да,

2020.12.07 | 17:10

6
но катъри и мулета като теб няма да могат да ги разберат...

2020.12.07 | 16:09

3
Микрософт измисли вируса и те ще направят чип за ваксина. Но ако си в сложите ще ви контролират мислите по 5G мрежите и ще гласувате за Слави (той е техен киборг).
не е така

2020.12.07 | 15:05

1
Хората не че не вярват в съществуването на вируса, а че чрез него се цели нещо друго. А това ваксиниране ще е безплатно тестване, на гърба на хората.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини