Лаборатория прави платени PCR тестове, но не ги отчита

  • 06 декември 2020 21:40

  • 3917
  • 2
Лаборатория прави платени PCR тестове, но не ги отчита
© Getty Images/Guliver

Пропуск в здравната система – лаборатории правят платени PCR тестове, които не се отчитат в националната система, съобщава БТВ.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32996

На 18 ноември Боряна Петрова усеща обща отпадналост. Още на следващия ден се тества в лаборатория  – и с антигенен тест, и с  PCR. Резултатите са положителни. Работодателят ѝ информира Столичната здравна инспекция.

Оттам се свързват с нея и я информират – имат уведомление от началника ѝ, но положителният ѝ тест го няма.

Аз обясних къде см го правила и те казаха: "О, да, знаем за тази лаборатория, но тя не ни изпраща резултатите". При разговора с РЗИ стана ясно, че след като нямат данни, аз не съм официално в болнични, обясни жената.

Тества се отново и така влизането в статистиката ѝ струва над 240 лева.

От лабораторията обясниха, че уведомяват пациентите си и чрез сайта, и чрез бланка, с която пациентите декларират, че са наясно, че на практика тестът, който плащат, може да послужи само за лична информация.

Нови 2037 случая на COVID-19 са регистрирани у нас

Тестове за коронавирус правим от август, не ги отчитаме никъде, защото нито Министерството на здравеопазването, нито РЗИ ни дадоха достъп, обясни Емил Митев, мениджър "Продажби" в лабораторията.

Лабораторията не е част от списъка с лицензираните, чиито резултати с еотчитат в системата. От лятото досега в нея са направени около 4000 PCR теста. Затова отстоличната РЗИ обясниха че резултатите трябвада бъдат потвърждавани в Националната реферерентна лабораотрия.

От СРЗИ допълниха, че в тази лаборатория няма назначени лекари, заради което е сезирана Софийската районна прокуратура.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
3917 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Lissa

2020.12.07 | 00:29

2
Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в --- Sexconn.Com

2020.12.06 | 21:56

1
А, Някой спомня ли си КОЛКО пъти ПИТАМЕ, КЪДЕ, КОГА, КОЙ прави тези ТЕСТОВЕ? КОЙ води ОТЧЕТА и ОТЧЕТНОСТТА на тях? Знаят ли се ИМЕНАТА на тези хора, ЗАЩОТО ще ни ТРЯБВАТ? Ето вече времето за ИСТИНАТА ИДВА!!! НАРОДЕ????

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини