Как да предпазим семейството си след заразяване с COVID-19?

COVID-19, установен при един член на семейството, не означава непременно, че останалите ще имат здравословен проблем. Какво намалява шанса да заразите хората, с които съжителствате и как правилно да се предпазите от коронавирус, обясни в интервю за радио „Спутник” алергологът и имунолог Владимир Болибок, предава Нова Телевизия.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18350

Симптомите на коронавирус обикновено не се проявяват непосредствено след заразяването. Докато ги няма, човек спокойно общува със семейството си. В повечето случаи това не заплашва близките му, защото има голяма разлика между заразен и болен в резултат на заразяване, обясни Владимир Болибок.

ЕК представя стратегия "Как да се предпазим от COVID-19 през зимата"

„В повечето случаи това се случва така: хората се заразяват с коронавирус, имунната им система работи и те нямат абсолютно никакви симптоми. Има обаче такива, чиято имунна система не фукционира много добре - те показват различни прояви на заболяването. От тези, които се заразяват, сравнително малка част се разболяват”, каза лекарят.

„Можете да се разболеете, ако има някакъв допълнителен фактор, който отслабва имунната защита на организма, например настинка, постоянен стрес, злоупотреба с алкохол”, каза Болибок.

Според лекаря дори съвместният престой в едно жилище с карантиниран пациент с COVID-19 не означава вероятност от 100% всички членове на семейството да се разболеят. Необходимо е само те да се придържат към прости предпазни правила.

„Човек трябва внимателно да спазва всички препоръки. Болният трябва да стои в отделна стая, да излиза да се храни само когато всички останали са се прибрали в отделно помещение, да си мие често ръцете, да носи маска и да използва отделни прибори и санитарни принадлежности. Също така, местата за общо ползване в жилището трябва да се дезинфекцират. Тогава всичко ще е наред“, заяви имунологът.

Епидемиолог разкри как да се предпазим от COVID-19 в заведения и сред приятели

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18350

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

На фона на ваксинираните общински съветници от Сандански, смятате ли, че планът за ваксинация е адекватен?

На фона на ваксинираните общински съветници от Сандански, смятате ли, че планът за ваксинация е адекватен?

Избрано от Интернет