Д-р Гергана Николова сигнализира за още редица проблеми покрай COVID-19

„Все още не мога да издавам електронно направление, тъй като имаме софтуерен проблем. Той не засяга само мен, а 80% от колегите”, обяви в ефира на „Здравей, България” по Нова телевизия общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18401

До преди ден програмата в нейния кабинет не е работила, но през това време тя е издала направление за осем PCR теста, от които всичките са излезли положителни.

3138 новозаразени с коронавирус у нас и още 159 починали

„Много дълго време трябваше да убеждаваме системата, че трябва да издаваме направления за PCR тест. После трябваше да убеждаваме, че те трябва да са електронни. Избутахме и този камък. Сега трябва да се борим с фирмите, разработчици на софтуерни продукти, за това, че издаването трябва да става лесно и бързо”, сподели Николова.

Друг проблем, с който се сблъскват общопрактикуващите лекари,  е невъзможността за издаване на електронно направление за рентген и кръвен тест.

„Не знам каква е разлика. Когато ми се обади господин еди-кой-си и ми каже, че пети ден има висока температура и симптоми, които ме притесняват и насочват към това, че има пневмония, аз трябва да му издам хартиено направление за рентген. Трябва обаче някой друг да дойде и да го вземе, тъй като пациентът е под карантина. Същата е ситуацията с направлението за кръвен тест. За PCR тест не е нужно да идва при мен, но за рентген и кръвен тест трябва”, обясни Николова.

Според нея проблемът е чисто технически, но нещата стават бавно.

Общопрактикуващите лекари настояват и за електронни рецепти, което ще улесни много както тях, така и пациентите.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18401

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

 1. 2020.12.03 | 08:55
  Долна пиклива чапла стигасте лъгали народа престанете да лъжете свине дано най скоро време бог ви накаже
  1. 2020.12.03 | 12:17
   Пий си хаповете и отивай на екзорсист
 2. 2020.12.03 | 11:16
  Какво ще е това електронно направление, което трябва да отида да си го взема на хартия, след като може да се получи някакъв прост код, с който мога да си направя тест! Електронно се правят банкови разплащания и трансфери, но неможеш да отидеш да се тестваш без хартиено направление!?
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

На фона на ваксинираните общински съветници от Сандански, смятате ли, че планът за ваксинация е адекватен?

На фона на ваксинираните общински съветници от Сандански, смятате ли, че планът за ваксинация е адекватен?

Избрано от Интернет