Д-р Симидчиев обясни означава ли, когато човек боледува повторно, че се е заразил отново

  • 02 декември 2020 09:01

  • 4104
  • 2
© Кадър Нова телевизия

„Това, че човек повторно боледува, не значи, че се е заразил повторно. Има вариант този вирус да седи по-дълго време в организма и човек да развие симптомите повторно, но това не е повторно заразяване. Това е човек, който е боледувал, стихнали са симптомите, и са се възвърнали”, заяви пулмологът д-р Александър СимидчиевАлександър СимидчиевД-р Александър Симидчиев  е пулмолог, интернист с дългогодишен опит в областта на белодробната в ефира на „Здравей, България” по Нова телевизия.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32967

Той  отчете, че заразените в света са над 60 млн. души, от тях доказано повторно заразени са около 30.

„Когато сме преболедували и имаме нива на  антитела, въобще имаме данни за имунен отговор, не е необходимо да се ваксинираме”, категоричен е пулмологът.

Според него, ако се ваксинираме, докато сме носители на вируса, няма да се случи нищо страшно – просто ваксинирането ще се окаже безсмислено.

„Ще съм сред първите, които ще се ваксинират. Бих искал да се ваксинирам веднага, защото ежедневно живеем с напрежението от ситуацията. За мен е задължително да бъда ваксиниран”, категоричен е д-р Симидчиев.

Той обясни, че ваксина срещу COVID-19 у нас ще пристигне, когато бъде регистрирана от лабораторните агенции и бъде внесена. Той изрази надежда, че преди доставките ще бъде изготвен имунизационен план, който да стартира веднага.

Вирусолог разкри важни подробности за ваксината срещу COVID-19

Според него ще има проблем при масовата ваксинация.

„Разпространението до отделните кабинети на общопрактикуващите лекари е невъзможно. Тогава трябва да се организират центрове, в които ваксината да може да се постави. Възможно е ваксината да бъде транспортирана с т.нар. сух лед, но това може да породи огромни затруднения, тъй като това е консуматив, който се изчерпва и температурата ще се повиши”, обясни пулмологът.

Д-р Симидчиев обясни и разликите в различните ваксини.

„Те са няколко платформи според създаването на имунитет. Една от тях е тази, където частицата, която генерира имунен отговор, бива внесена в организма с една обвивка от мазнинка – т.нар. липидни наночастици. При тях се вкарва информация към клетката как да произведе защитен белтък. Клетката го произвеждат, разпознава се от имунитета, че е чужд белтък, и започва да работи срещу него. РНК се въвежда от организма, клетките го поемат и започват да синтезират този белтък. Той се разпознава от имунната система и се създават антитела срещу него, както и клетъчен имунитет”, обясни пулмологът.

Стоматолог: След прекарано заразно заболяване хвърлете четката за зъби

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
4104 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Ганьо тъпия

2020.12.02 | 14:05

2
То стана малко като при педерасите никой не ги пита какви искат да са но те постоянно не пропускат да се натрапят че са педали. Ами който иска с каквото иска да се ваксинира ако някой желае и в скафандър да се облече не мисля че е редно един човек макар и лекар да натрапва какво мисли или иска да направи първо или последно. Сега и аз да се натрапят малко не бих си и помислил да се ваксинира с каквото и да било а най вече с нещо не доказано нещо съмнително и на последно свързано с много пари и интереси бих поел всякакъв риск но не и този.

2020.12.02 | 11:36

1
Ма къде са антиваксърите , да кажат как Бил Гейтс ще ги чипоса.....дреме му на Бил Гейтс къде ще ходи Бай Ганьо да пика и ака....хахахап

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини