Проф. Пенка Петрова: Починахме си лятото, но ситуацията сега е обезпокоителна

Обезпокоително е, че имаме увеличение на смъртните случаи. Починахме си през лятото, но сега достигнахме един пик. Надявам се след мерките да има успокояване на ситуацията. Това заяви проф. Пенка Петрова от БАН.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18482

Тя е категорична, че може да се противодейства на COVID-19 само с ваксини. Така, по думите й, ще се върне нормалният начин на живот. Проф. Петрова каза, че се вижда, че все по-често отпадат лекарства, за които се е смятало, че имат ефект срещу новия коронавирус.

"За мен е учудващо това отношение към хората. Ваксините са изкоренили някои заболявания като едрата шарка. Имаме голям опит в изработването на ваксини и се учудвам защо населението е скептично", коментира проф. Петрова.

И добави, че това не е съвсем нова ваксина, защото компаниите имат предишен опит с други коронавируси. Ваксините пък ще преминат през всички нужни етапи на одобрение.

Тя каза, че след фаза три би трябвало да са проверени всички групи от хора, сред които бременни жени и деца. По думите й обаче няма нужда малките деца да се ваксинират. Тези, които работят, с COVID инфекцията обаче, е добре да се ваксинират - лекари и учители. Хората с хронични заболявания също е добре да направят ваксинация.

153 починали от COVID-19 през последното денонощие у нас

"Още не са излезли резултатите от рисковите групи", посочи тя.

"Преболедуването е с много неизвестни. Не е ясно как ще се развие заболяването. Засега се смята, че ваксината изцяло ще защитава от заразяване", добави още ученият.

Българската ваксина пък е протеинова. Прототипът ще е готов до Нова година, след това започват опити с животни и хора.

Проф. Петрова посъветва хората да се самоизолират, ако усетят неразположение. Някои от симптомите на коронавируса са грипоподобни, но загубата на обоняние и кашлицата са характерни само за COVID-19.

Според проф. Петрова е закъсняло решението за издаване на безплатни направления за PCR тестове.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18482

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

 1. 2020.12.02 | 08:56
  А едно чучело от герберасткия щаб лятото ни обясняваше как Швеция била много зле
  1. 2020.12.02 | 11:16
   Искам ануса ти !
  2. 2020.12.02 | 10:25
   Всички нещо се притесниха за смъртноста в Швеция освен Шведите а се оказва че там и в другите държави без мерки смъртноста си е като навсякъде с квили не строги мерки.
  3. 2020.12.02 | 10:16
   Незнам някви червени кратуни кви ти ги говорят,мене ме интересува ТИКВАТА член на БКП,УБО,агент БУДА,колко болници затвори през последните 10г.защо превърна здравеопазването в търговия и колко лекари медицински персона са се евакуирали от България последните 10г.че сега да няма кой да лекува,за другите работи няма как да ги стигнем като бягаме наобратно.
  4. 2020.12.02 | 10:03
   и която и да е друга развита държава посмъртно. Тук дъбовите червени кратуни ми обясняват че уж нямало ковид вирус,пък имал Софийски и Шипченски щамове... Шопите пък не искат да са добре а сакат другите да са зле и да умиргат....Те така,по анадолски,разсъждаваме и си живеем 5 за 4....После друг ни срал в гащите....
  5. 2020.12.02 | 09:56
   Професорката нещо излъга,загобата на убоняние с кашлица е позната и изследвана много преди корона вируса.
  6. 2020.12.02 | 09:42
   Тъпак
  7. 2020.12.02 | 09:17
   Всички нещо се притесниха за смъртноста в Швеция освен Шведите а се оказва че там и в другите държави без мерки смъртноста си е като навсякъде с квили не строги мерки.
 2. 2020.12.02 | 09:07
  На въпроса, има ли план за ваксинация, Пенка оотговори, че се НАДЯВА ДА ИМА.
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Одобрявате ли разхлабването на противоепидемичните мерки?

Одобрявате ли разхлабването на противоепидемичните мерки?

Избрано от Интернет