Аркади Шарков: Обещанието на управляващите за ваксината иска да отпусне напрежението

  • 01 декември 2020 09:54

  • 797
  • 0
Аркади Шарков: Обещанието на управляващите за ваксината иска да отпусне напрежението
© МС

Намаляване на ДДС върху лекарствата е добро решение в коронакризата. Това посочи пред БНР здравният експерт Аркади Шарков. Коментарът е по повод предложението на ГЕРБ за освобождаване на антиковид ваксините от ДДС.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32967

Според Шарков тъй като държавата е обещала да поеме разходите за ваксините, евентуално ДДС би се върнало отново в хазната на страната ни, тоест, „данъкът ще се прибере от единия в другия джоб“.

Вирусолог разкри: Ваксината срещу COVID-19 ще се поставя на две дози

"Освен това, предложението на управляващите е обвързано и с административно улеснение предвид излизането на Великобритания от ЕС и ситуирането на фирмата, от която ще се купуват ваксините, на територията на Острова", посочи експертът.

Шарков припомни, че препоръката на Европейската комисия за нулево ДДС за ваксините цели по-бързо придобиване и по-ниска стойност.

„По отношение на лекарствените средства двете големи асоциации на производителите на оригинални и на генерични медикаменти и ЕК излязоха с препоръки за регулацията на продуктите - ценова и от административна тежест. Преди пандемията голяма част от активните вещества се произвеждаха в Китай и много компании преместиха производствата си в други държави или ги върнаха в Европа. Това повишава цената на единица продукт, което означава, че може да се очаква увеличаване на цената на част от лекарствата. Затова препоръчаха част от регулаторните мерки да бъдат облекчени. Въпросът е дали нашият парламент ще гласува тези препоръки“, обясни още специалистът.

В предаването „Нещо повече“ здравният експерт допълни: 

„На 21-ви декември никой не знае какво ще се случи, затова има нужда от един клапан, който да отпуши напрежението. В случая този клапан е обещаната ваксина. Правителството е притиснато от няколко страни - има повишаване на смъртността и влизаме в сериозна рецесия. Затова все някъде трябва да намери възможност да изглежда добре пред гражданите, колкото и хумористично да звучи това. Такъв популизъм е краткотраен, трябват по-дългосрочни мерки“. 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
797 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини