Здравната система у нас е обезпечена с медицински кислород, заяви зам.-министър Пачалов

  • 30 ноември 2020 18:45

  • 322
  • 0
Здравната система у нас е обезпечена с медицински кислород, заяви зам.-министър Пачалов
© Getty Images

Здравната система у нас е обезпечена с медицински кислород и с лични предпазни средства. Това каза в Русе заместник-министърът на здравеопазването Слави Пачалов.

Той обясни, че лечебни заведения в различни региони на страната са увеличили потреблението на кислород спрямо началото на месеца между четири и осем пъти. Причината е, че броят на приетите в болница пациенти е нараснал до три пъти, а на болните, нуждаещи се от интензивни грижи - около два и половина пъти.

По тази причина са били предприети действия за допълнителни доставки на медицински кислород.

Пачалов обясни, че през ГКПП "Дунав мост" при Русе днес е бил осигурен "зелен коридор" за два камиона с цистерни с концентриран кислород, който се произвежда в Румъния. Той ще бъде разпределен и преработен в центровете на фирмите-доставчици у нас.

По думите му най-голяма е нуждата от кислород за тези болници, които нямат централен резервоар за кислород, а използват бутилки.

Зам.-министърът заяви, че в същото време има и регулярни доставки на медицински кислород, като при необходимост ще продължи приоритетното преминаване на камиони с цистерни през граничния пункт.

Пачалов заяви, че няма да има лечебно заведение в страната, което да остане без медицински кислород, както и без лични предпазни средства за медицинския персонал.

Последвайте канала на

Novini.bg
322 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини