Пулмолог: Високата температура е защитна реакция на организма

„COVID-19 протича в два етапа. Първият е, когато човек се заразява, симптомите обикновено се проявяват след 4-ия ден. Два дни преди това човек може да бъде заразен за останалите. Вирусът попада в дихателната система, в горните дихателни пътища, свързва се с тях и започва неговото бързо размножаване”, обясни пулмологът д-р София Ангелова в ефира на Нова тв.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18550

В този период може да се усети сухота и дразнене в гърлото – симптоми, на които човек може да не обърне внимание, но те са много важни. Когато се включи имунната система, започва защитната реакция. Различните имунни системи на хората са причината за различното протичане на болестта, обясни д-р Ангелова.

„Първият симптом – висока температура. Хората се стряскат и плашат, но температурата не е симптом, който изисква бърза помощ. Тя е защитна реакция на организма. Вирусът умира при 38,39 градуса. Нашият организъм е така устроен, че да се бори с вируса”, добави пулмологът.

Тя поясни, че с температурата човек може да има главоболие, диария, болки в мускулите и ставите. Важен симптом се оказва задуха, но такъв се причинява и от паник атаки, които много от заразените получават в следствие от стреса.

„Ако имунната система реагира адекватно, до 10 дни симптомите изчезват. Остава умора, от която човек се възстановява. Когато обясниш на човек, че температурата е защитна реакция, той се успокоява. Когато човек е спокоен, оздравителният процес се съкращава. Вирусът преминава за 10 дни при здравите хора, при децата. В тези 10 дни PCR тестът и голяма част от антигенните тестове са положителни”, каза още д-р Ангелова.

След тези дни имунната система става по-активна, започва да отделя цитокини и хемокини и води до възпалителен процес, който засяга кръвоносните съдове. Когато те се възпалят, се нарушава движението на кръвта и се създават условия за тромбообразуване. Според д-р Ангелова скенер и рентген са необходими във втората фаза на заразяването.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18550

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

 1. 2020.11.29 | 23:53
  Температурата винаги показва възпалителен процес за това при висока температура трябва да отидете задължително на лекар . Дали ще бъде гноина ангина или бронхо пневмония само преглед на лекърят и рентгенова снимка може да докаже . Акое гноина ангина ще имате болка при преглъщане и ако домашен човек погледне гърлото може да види гноините тапи . Наи ефикасното лекарство е гранафорин на времето със него мажеха афтите във зъболекарска поликлиника зелено на цвят изключително много помага на гърлото. Начина на прилагане е навивате памук на молив потапятего в гранафорина и мъжете гърлото и сливиците
  1. 2020.11.30 | 01:29
   Дрън дрън не по темата. Пулмологът хубаво го е казал ,но явно е останал неразбран,сега ви/ти го изяснявам. Температура 'Т' до 36.9 по старому и до 37.5 по новому е нормална ,но все пак над 37 сочи за възпалителен или алергичен процес. Т' над 37.5 и до 39.5 се счита за висока но допустима и е желателно да се следи на всеки 30-60 минути,за да не стигне до 40,все пак е добре да е под 39 градуса по целзий.Т' над 40' Ц. е целесъобразно да се следи в болнично заведение ,защото Т над 41-42 град. Целз. се смята за животозастрашаваща и задължително трябва да се понижи до под 38 и се следи/измерва за 12 часа през 30 мин.
 2. 2020.11.29 | 23:49
  Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в --- Sexconn.Com
 3. 2020.11.29 | 20:41
  А добро утро. Това и децата в детската градина го знаят. И тази спИциалистка ли ни лекува?
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Одобрявате ли разхлабването на противоепидемичните мерки?

Одобрявате ли разхлабването на противоепидемичните мерки?

Избрано от Интернет