Код здраве: За стреса във втората COVID-19 вълна

В днешния епизод на предаването ни „Код здраве” Радина Василева се среща с една дама, която е същински посланик на доброто и надеждата. Тя не работи със скалпел, игли и конци, а с думи, разбиране, усмивка.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18919

Сега, когато всички сме с маски, усмивките са скрити, а наяве излизат страховете на все повече от нас.  Страх от финансова криза, от загуба на работа, растящи сметки, наближаващи студени месеци и съвсем не на последно място – челна среща с Ковид-19.

И така в продължение на месеци страхът и тревожността от непознатото, както и осъзнаването, че човешкото тяло е сравнително крехка структура, като капка в скалата започнаха да образуват натрупвания, които в един момент биха могли да се проявят и чисто физически.

В тази напрегната ситуация в рамките на два дни – днес и утре (27-28.11.2020), се провежда специална онлайн конференция „Дни на психологичната помощ в болнична среда” с основен акцент психосоматика. В нея участие на тема „Психоанализа и медицина. Какво прави клиничният психолог в болницата” взема и днешният ни гост – клиничният психолог д-р Велислава Донкина, ръководител на  Звеното за психологична и немедицинска грижа в Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания в София. Освен за новите тенденции и постижения в областта, както и размяна на ценен опит и ноу-хау, в днешния епизод ще се разгледат подробно и въпросите, свързани с това как се отразява втората ковид вълна на психиката ни и дали сме по-уплашени, как е по-лесно да се справим със страха си и какво да направим, ако изпаднем в паника, че сме се заразили.

Кой е днешният ни гост накратко:

Д-р Велислава Донкина е клиничен психолог и доктор по психология към БАН, кандидат към Чикагски психоаналитичен институт, с тренигова анализа в Прага, Чехия. Работи в областта на развитието и организирането на немедицинската грижа в болнична среда в България. Сертифициран водещ на Балинтови групи, хоноруван преподавател към магистърска програма “Клинична психология - психоаналитична перспектива” на НБУ. Бивш началник на сектора за Психологично консултиране и психотерапия на Военномедицинска академия, София и екс-делегат на Дружеството за психоаналитична психотерапия в Европейската федерация по психоаналитична психотерапия. Член на Международната асоциация по психоонкология, Българско медицинско сдружение по хематология,Българско психоаналитично общество и Българско балинтово общество,квалифициран член на Българска асоциация по психотерапия.

Ако тази тема ви е била интересна, но и полезна – абонирайте се за „Код здраве“ в
iTunes
Spotify
Google Podcasts
Soundcloud
Overcast
Castbox
Pocket Casts
Както и през RSS

 

 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18919

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

  1. 2020.11.27 | 11:53
    Ето ти статистиката в България от НСИ (Национален статистически институт) 2015-2020 __ : nsi.bg/sites/default/files/files/pages/covid/D_W1-46_2015_2020_W46_bul.png ____________Това включва всичко - катастрофи, убийства и т.н. Ето и сравнителна таблица за Европейсти съюз (от 2016-2019 сравнено с 2020 - от Март до Юни само): ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/11438257/3-19102020-BP-EN.pdf/cc763e0b-38c3-f99f-1f9c-81fa5f3d3850
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Коя ваксина срещу COVID-19 бихте си поставили?

Коя ваксина срещу COVID-19 бихте си поставили?

Избрано от Интернет