Каракачанов разкри има ли нужда от откриване на военно-полева болница за борба с COVID-19

Към момента не се налага отлагане по който и да е от модернизационните проекти за ново въоръжение. Това каза пред журналисти във Велико Търново министърът на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността днес, 26 ноември, след тържественото отбелязване при спазване на противоепидемичните мерки на 142-рата годишнина на Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“, съобщиха от пресцентъра на МО.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18606

„Към момента от нашия бюджет близо 70 милиона лева сме предоставили на здравеопазването за борба с Covid-19. Но има разходи, от които може да се откажеш, и разходи, които не трябва да спираш, и проектите за модернизация са такива“ – подчерта той. На въпрос за новите противоепидемични мерки министър Каракачанов коментира, че от две седмици курсантите във висшите военни училища са под карантина, за да бъде запазено здравето им в условията на пандемия. „Като министър на отбраната, аз се съобразявам с препоръките, които дава главният лекар на въоръжените сили - началникът на Военномедицинската академия генерал-майор Мутафчийски“, подчерта той. По думите му трябва да се доверим на медицинските специалисти и на хората, които всеки ден се борят с този проблем. „Министърът на здравеопазването и лекарите на големите болници препоръчаха новите мерки. Трябва да се доверим на професионалистите, а не на политиците или на слуховете в интернет“, посочи той.

Директорът на УМБАЛ Александровска: Дори и полева болница да се открие, няма да има кой да я обслужва

По думите му няма необходимост от военно полева болница в този момент, тъй като проблемът не е недостиг на легла, а с квалифициран медицински персонал. „Обществото трябва да е наясно, че трябва да бъдем солидарни. По тази причина от седмици в системата на Министерството на отбраната военнослужещи, преболедували Covid-19 и успешно излекувани, бяха призовани да даряват кръвна плазма и те го правят с ясното съзнание, че могат да помогнат. Наред с това около 40 души от военните формирования, преминали курсове за бойни санитари, помагат в петте военни болници и тази дейност ще продължи на смени, посочи още той.

Министърът на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността коментира във Велико Търново и актуалната тема с българо-македонските отношения. В словото си пред курсантите от НВУ той заяви: „През всички тези години българският воин, командир и офицер, никога не са обръщали гръб на противника. Те проливаха кръвта си за Добруджа, Тракия, Поморавието, Македония за един общобългарски национален идеал – това ги прави много по-велики от всички онези, които след това си присвояваха техните заслуги“.

Каракачанов: Не е нормално България да подкрепя Северна Македония, а те да ни забиват нож в гърба

„Споменавайки Македония, чувам някои наши партньори и т.нар. общественици да ни призовават „да направим компромис“, да приемем, че все пак „нещата са се променили“. С какво да направим компромис? С онези 200 000 български воини, които загиваха по бойните полета през 1912 – 1913, 1915 – 1918, 1941 – 1944 година? Да забравим това, че техните деца, майки, съпруги караха един тежък живот, защото техните мъже и синове загиваха за един общобългарския национален идеал – с това ли да направим компромис? Или да направим компромис с тези, които няколко десетилетия рушаха българските военни паметници и разпиляваха костите на нашите герои. С кого да разделим нашата история? Възпитаници на военното училище са Гоце Делчев, полковник Дрангов, полковник Дървингов, генерал Протогеров, общо 11 генерали от Българската армия, десетки полковници, стотици офицери. Какъв компромис да направим – да ги наречем някакви други, а не българи? След като те умираха в редовете на Българската армия за българския национален идеал. Убеден съм, че няма българско сърце и няма българин в чиито вени тече българска кръв, който е готов да направи това“, каза още министър Каракачанов.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18606

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

 1. 2020.11.26 | 18:02
  Докато налагаш цензуна хората ще измират по улиците без да може никой да им помогне. Много е важно в личната карта да има кръвната група на притежателят и.
 2. 2020.11.26 | 17:10
  К.ур за Гадев, два за Деса, тъпата метреса :)
 3. 2020.11.26 | 16:31
  К.ур за Гадев, два за Деса, тъпата метреса :)
 4. 2020.11.26 | 16:10
  Има нужда да ти отвориме мазната тиква и да ти провесиме червата по светофарите ! Копеле вмирисано !
  1. 2020.11.26 | 16:29
   Боклук, черепарски!
 5. 2020.11.26 | 16:18
  Докато не вкарат в затвора тези които говорят против България не трябва отстъпки. Освен това трябва няколко години да осетят кризата и да огладнеят за да чакат помощ от Сърбия и Русия. След като са член на НАТО трябва да забравят бившите си господари Сърбия и Русия.
 6. 2020.11.26 | 15:17
  Защото Шкембе-Войвода наскоро заплаши...- ,,Имат късмет,че АЗ не бях там...-тогава те щяха да видят..."!
  1. 2020.11.26 | 15:22
   еха пак разкритие, а, бе, журналята с беден речник, Каракачанов само съобщи, информира, каза....
 7. 2020.11.26 | 15:20
  НО!Много ми хареса неговото определение за партия-,,ОП"(Обединени Патриоти)!Марешки каза-партия ,,ОП"-означава пария-,,Огради и Паспорти"...!!!
 8. 2020.11.26 | 15:11
  Не, имаме нужда от САМОЛЕТИ, КОРАБИ и КАСКИ за "управляващите" ни!?!?!?
 9. 2020.11.26 | 14:40
  Боклуци и,МРАЗИМ ВИ И БЕЗ ВАКСИНИ!
 10. 2020.11.26 | 14:34
  Агентът на комунистическата Държавна Сигурност Иван не може да "разкрие" нищо, поради това, че скудоумието му позволява единствено да разкрива схеми за продажба на паспорти на чужденци за лична облага.
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Одобрявате ли разхлабването на противоепидемичните мерки?

Одобрявате ли разхлабването на противоепидемичните мерки?

Избрано от Интернет