Мутациите не ускоряват разпространението на коронавируса

Новият коронавирус мутира, докато се разпространява по света, но никоя от документираните мутации не изглежда да ускорява предаваемостта му, твърдят британски и френски учени, цитирани от Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18606

В изследване на глобална база данни с вирусни геноми от 46 723 души с Ковид-19 от 99 държави, учените идентифицираха над 12 700 мутации, или промени, във вируса SARS-CoV-2. "За щастие установихме, че никоя от тези мутации не дава възможност на Ковид-19 да се разпространява по-бързо. Трябва да останем бдителни и да продължим да наблюдаваме новите мутации, особено с излизането на ваксините", каза Луси ван Дорп от института по генетика към Лондонския университетски колеж.

Вирусите мутират непрекъснато и някои като грипните се променят непрекъснато. Повечето мутации са неутрални, но някои могат да са в полза или ущърб на вируса. Някои могат да намалят и ефективността на ваксините. Когато вирусите се променят, ваксините трябва редовно да бъдат адаптирани.

Откриха мутирал COVID-19 в Сибир

Проф. Франсоа Балу, който също е работил по изследването, каза, че засега резултатите от него не поставят под въпрос ефикасността на ваксините. Той обаче предупреди, че скорошното им въвеждане в употреба може да упражни нов селективен натиск върху вируса и той да мутира, за да се опита да избегне човешката имунна система.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър къмюникейшънс". В него са участвали учени от Лондонския университетски колеж и Оксфордския университет, от френския център Сирад и университета на Реюнион. Данните са събрани до юли 2020 г. От 12 706 идентифицирани мутации 398 са наблюдавани многократно и независимо. Специалистите са се фокусирали върху 185 от тях, които са се появили поне три пъти независимо през пандемията. Данни която й да е от по-разпространените мутации да увеличава предаваемостта на вируса, няма. Повечето мутации са неутрални за вируса, отбелязва БТА.

 
Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18606

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Одобрявате ли разхлабването на противоепидемичните мерки?

Одобрявате ли разхлабването на противоепидемичните мерки?

Избрано от Интернет