Проф. Иво Петров разказа мили спомени за проф. Чирков

Проф. Александър Чирков беше един титан. Той успя да създаде такава настройка в екипите, че болниците наистина ставаха различни. Проф. Чирков е един от тези, които въведоха този интердисциплинарен колектив. Той помагаше дори финансово на пациенти и на семействата им. Това разказа проф. Иво Петров, който е бил ученик на починалия проф. Чирков.

"Първите години на демокрацията той организираше такива пътувания, при които се посещаваха не само болници, но и художествени галерии, църкви, катедрали. Той отваряше света на нас, затворените. Той правеше това абсолютно пионерски - искаше България да се отвори за света", заяви кардиологът.

Почина светилото на българската кардиология - проф. Александър Чирков

"Видяхме се преди около половин месец. Говореше за мечтата си да създаде поредна нова болница във Варна. Винаги ми казваше: "И нали знаеш, ти и твоите хора ще помагате". Винаги сме имали добри отношения. Аз мисля, че трябва да си уважаваме учителите повече. Нека това беше и приживе", отбеляза още проф. Петров пред бТВ.

По думите му държавата и институциите е можело да му дадат повече, защото проф. Чирков е бил активен и до последните болници. Професорът много ясно е и съзнавал, че е направил много за медицината. Той е спомогнал и за въвеждането на много модерни техники. 

"Смяташе, че Варна е от тези градове, които могат да станат типичен европейски град. Той боготвореше Варна", каза още проф. Петров.

Той каза, че не се е разбрала причината за смъртта на проф. Чирков. Починал е в съня си, имал преди това температура.

"Неговите дела остават чрез учениците, чрез духа му. Имаме колеги, които сме се докоснали до него, имаме специално отношение и помежду си. Учениците на проф. Чирков са приятели помежду си", разказа още проф. Иво Петров.

Пред бТВ мнение за починали професор изказа и майка, чийто син е бил опериран от Чирков. Тя каза, че той е бил изключително внимателен към пациентите. Нейният син пък сега е в чудесно здраве. 

Коментари

  1. 2020.11.25 | 09:07
    БОЛНИЦИТЕ НАИСТИНА СТАНАХА РАЗЛИЧНИ, ОТ БОЛНИЦИ СТАНАХА ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА.
  2. 2020.11.25 | 09:06
    комунистите се туъркват
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Коя ваксина срещу COVID-19 бихте си поставили?

Коя ваксина срещу COVID-19 бихте си поставили?

Избрано от Интернет