Проф. Габровски: Задължително е да има по-строги мерки

„Лично като лекар смятам, че по-сериозни мерки трябва да бъдат въведени, но причината за това е най-вече, че настоящите не се спазват. От медицинска гледна точка това е абсолютно задължително, за да се контролира ходът на това заболяване“. Това заяви в студиото на „Здравей, България“ по Нова телевизия зам.-директорът на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ и зам.-председател на БЛС проф. Николай Габровски.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18537

Той изтъкна, че страната ни е имала един относително либерален режим на рестрикциите свързани с овладяването на пандемията. Като основен проблем в обществото професорът посочи, че липсва единно отношение към спазването на мерките.

COVID-19 в България: 4382 нови случая и още 1876 излекувани

„Струва ми се, че всички изказвания относно тежестта на мерките доведоха до това, че повече хора бяха недисциплинирани. Мерките са ефективни само когато се спазват от цялото общество. Ако 10 от 100 не ги спазват, то застрашени са и останалите 90. Именно защото 10 души не искат да носят маски, сега ще трябва да ходим със скафандри“, каза проф. Габровски.

Той коментира и високата смъртност в страната през последните дни.

„Според мен въпросът защо имаме толкова голяма смъртност трябва да бъде зададен на хората, които твърдяха, че такъв вирус няма, които твърдяха, че маските са излишни и към тези които палиха маски по площадите. Експертите твърдим от самото начало на този вирус, че той е много сериозен и потенциално смъртоносен. Трябва и да се взимат едни не чак толкова сложни правила“, добави специалистът.

Професорът добави, че в неговото лечебно заведение има заболели медици. Те се откривали на ежедневна база. Специалистът обясни, че повечето от тях се заразяват извън болницата, където рискът е значително по-голям. Ако в болницата мерките се спазвали, там рискът от зараза бил относително нисък.

"В самото начало смятахме, че сме подготвени, докато не влезе първият пациент. Мисля, че и колегите общопрактикуващи лекари трябваше да направят огромна трансформация в работата си, но това не може да стане изведнъж. Не всичко е идеално, но затова трябва да бъдем солидарни, каза проф. Габровски.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18537

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

 1. 2020.11.27 | 08:34
  "Лекари" от подобрен типаж са позор!!! Предатели на Род и Родина!Но и вашето време ще дойде, предатели мръсни и ще се изправите пред съда да давате отчет за сатанинските си деяния!
 2. 2020.11.25 | 09:25
  Прав си мерките трябваше да се вземата още в началото на месеца другите страни дето ги наложиха почват да излизат от тях , а ние все след дъжд качулка дано до коледа се оправим
 3. 2020.11.25 | 08:42
  Мерки трябва да има. Но лекарите за полицаи ли са се изучавали?
 4. 2020.11.25 | 08:42
  Повечето хора си спазват нужните предпазни мерки.
 5. 2020.11.25 | 08:08
  BOKLUK GERBERSKI !!!
  1. 2020.11.25 | 08:16
   На такива откачалки не трябва да се публикува написаното
 6. 2020.11.25 | 08:16
  лизач
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Одобрявате ли разхлабването на противоепидемичните мерки?

Одобрявате ли разхлабването на противоепидемичните мерки?

Избрано от Интернет