Проф. Кантарджиев: Искам да подхождаме сериозно и трезво към нещата, няма задкулисие

Искам да подхождаме сериозно и трезво към нещата. След като министърът на здравеопазването вчера обсъди с обществото и каза ясно какво ще предложи на Министерския съвет, мисля, че тука не трябва да търсим винаги нещо задкулисно. Така проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб, коментира пред БНР лансираното затягане на мерките. Той потвърди, че това ще бъде обсъдено с правителството и до ден-два ще има решение.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18606

Самият Кантарджиев подкрепя по-голямата дисциплина, макар че не отговори конкретно дали именно обявените вчера мерки са най-правилните.

„Като специалист винаги съм говорил за необходимостта от мерки, да не се прекалява с тях и да се осигури нормалност за тяхното провеждане. Трябва да се убедят хората", каза той.

По думите му до 14 ноември случаите на Covid-19 у нас са се увеличавали главоломно и оттогава сме в едно плато, което обаче е крехко. 

Здравният министър предлага пълно затваряне заради COVID кризата в страната

„21 дни е периодът, за който тенденциите след предприемане на мерките могат да се преценят... При децата рядко може да се развие клинично проявяване на коронавирусната инфекция, но те много лесно заразяват по-възрастните“, обясни специалистът.

Проф. Кантарджиев не приема и коментарите, че се внася хаос. Обърна внимание, че трябва да има контрол за онази част от обществото, която не иска да спазва и сегашните мерки. Така например той каза, че хората могат да пазаруват онлайн подаръци за празниците вместо да има струпване на хора по магазините. 

„Най-важното беше, ако имаше съзнание у хората и те носеха маски, нямаше да имаме по над 3000 случая на ден, а щяхме да имаме по 300 на ден. Но липсва контрол и съзнание. Наруши се и доверието в лекарите заради противоречащите неща, които се говорят", отбеляза той.

И изрази несъгласието си с това, че се допускат алтернативни мнения по темата с короанвируса. Даде пример, че това е все едно да започне някои да казва, че поставянето на колан в автомобила не е редно.

Относно това защо се налага яслите и градините също да бъдат затваряни, проф. Кантарджиев напомни, че малчуганите прекарват вируса леко и незабелязно, но много лесно могат да заразяват.

"Инфекцията е опасна за здравето на тези, които ги гледат вкъщи", добави той.

Проф. Кантаджиев отново настоя, че маските са от полза. Носенето им намаля шанса за заболяване, а ако има заразяване - то ще е в по-лека степен.

Специалистът призова хората да прецизират информацията, да се доверяват на достоверни източници. 

"Ние трябва да сме трезви, да не се плашим излишно. Всички, които искат да си запазят психиката, да гледат само официални новини и да гледат хора, които мислят да какво говорят", подчерта проф. Кантарджиев.

3
Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18606

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

 1. 2020.11.24 | 15:27
  Много закъсняхте с мерките трябваше два месеца на зад да бъдат въведени още когато почнаха по 100 на ден трябваше да ви светне нещо в тикавата или каратуната защото май са ви празни.
  1. 2020.11.24 | 16:31
   Ами няма забрана да вземаш всякакви мерки,бъди герои стои си в къщи,прибягваи с мръсно парцалче на муцуната до магазина,оставини нас да си живеем живита както знаем и не ми вменяваи вина че не съм те пазил не мие работа да те пазя от вирус нито искам ти да ме пазиш.
  2. 2020.11.24 | 16:07
   Няма мерки за спасяване от вирус за тая работа си има аналгинчета парацетамолчета за направилите бронхопневмонии болници починали винаги е имало и ще има,самоче при нас тиквеното здравеопазване или по-точно търговия със здраве уби повече хора от вируса.
 2. 2020.11.24 | 16:27
  Месеци наред от сутрин до вечер едно и също, като развален грамофон. Колко народ убихте и ще убиете от тези психози, как не спряхте вече. Мерки, теглилки и маскаради с пълен джоп лесно се нарежда. Дано има справедливост.
 3. 2020.11.24 | 14:22
  ти неси кантарджиев а си катранджиев който говори само глупости и зацапва тв екраните с катран......абе мухльо нали все повтаряше ,че през ляятото вируса ще изчезне после пък каза ако седмично имаме 1500 заразени трябва да се вземат крути мерки.......а се га шишалкавиш..... скрий се някъде бе глупако за да не правиш още грешки.....добре,че работота ти не е свързано с някакъв производствен процес където за дапуснати грешки бият дузпата
 4. 2020.11.24 | 14:10
  От мерките могат да бъдат спасени много човешки животи !!!
  1. 2020.11.24 | 14:21
   Няма мерки за спасяване от вирус за тая работа си има аналгинчета парацетамолчета за направилите бронхопневмонии болници,самоче при нас тиквеното здравеопазване или по-точно търговия със здраве уби повече хора от вируса.
  2. 2020.11.24 | 14:15
   Точно колкото спасиха и преди,демек николко.
 5. 2020.11.24 | 14:07
  Сигорнои в Европа не искат да носят маски затова си стоят вкъщи а тука просто за майтап си умират повече от 100 човека на ден
 6. 2020.11.24 | 13:36
  ТИ ИСКАШ И ВСИЧКИ НОРМАЛНИ ХОРА ИСКАМЕ, НО КОМУНИСТИТЕ НЕ ИСКАТ ЗАЩОТО СА НЕНОРМАЛНИ.
  1. 2020.11.24 | 14:02
   Само комунистите от герб са нормални,най нормалния комунист е комуниста от герб другите комунисти не са нормални.
  2. 2020.11.24 | 13:49
   Да всички мразим червената чума,затова да посочим някой по-именно-менда,гърневски,барни-ръбала,фидосова,червенотиквеника,марков,лъчо мозъка,роската плевела,караянчева,антон тодоров,георги близнашки,фандъкова,манол манев,т.петкова,близнашки,цецка,цецко,абе все видни червени другари от бкп и ДС.
 7. 2020.11.24 | 13:27
  Този е най-откачен от всичките
 8. 2020.11.24 | 13:19
  Навсякъде има задкулисие. В бананова демокрация, каквато сме били винаги, още повече, всичко се управлява от задкулисието. Котилото на ДС народи много мутанти и клонинги на злото!
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Одобрявате ли разхлабването на противоепидемичните мерки?

Одобрявате ли разхлабването на противоепидемичните мерки?

Избрано от Интернет