Кардиолог напомни: Всеки прекарва COVID-19 различно

След 14-ия ден от началото на симптомите не сме заразни и можем да се върнем към нормалния начин на живот. След изтекла карантина спокойно може да посетим лекар, но с опит в преглеждането на пациенти с COVID-19. Това посъветва кардиологът от "Аджибадем Сити Клиник" д-р Александър Носиков.

"Имат нужда от чисто практически съвети. Всеки прекарва тази болест различно и не може да генерализираме. Това са хората, които в момента имат най-силен имунитет и могат да бъдат най-сигурни в следващите няколко месеца. На тях не им трябват витамини", заяви специалистът пред Bulgaria on air.

Той смята, че пациентите са изключително притеснени, защото две седмици са мислили дали ще се влошат и ще ги интубират. Посочи, че след критичната фаза започвали да си мислят дали няма да има трайни последствия след инфекцията. Повечето пациенти нямат трайни последствия, уточни той.

Проучване на Тренд: Ето колко българи вярват, че COVID-19 е биологично оръжие

От думите му стана ясно още, че отпадналостта може да продължи до 3 месеца и това не е само при Ковид-19. Било така при всички тежки инфекции. Една седмица лежане в леглото са като 10 години лежане за мускулите, отбеляза кардиологът. 

Сн. Bulgaria on air

"Възможните поражения са най-вече върху сърцето и белите дробове. При голяма част от пациентите около десетия ден белият дроб изглежда най-зле. При повечето хора тези неща се разнасят в рамките на няколко седмици или няколко месеца. Има единични случаи, в които пациентът трябва да остане на кислород", посочи д-р Носиков.

Кардиологът съобщи, че е учудващо, но много от хората с хронични белодробни заболявания прекарват доста леко заболяването.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Одобрявате ли разхлабването на противоепидемичните мерки?

Одобрявате ли разхлабването на противоепидемичните мерки?

Избрано от Интернет