Проф. Давид Хаят: Как да намалим вредата от пушенето и риска от болести

  • 25 ноември 2020 09:25

  • 639
  • 0
Проф. Давид Хаят: Как да намалим вредата от пушенето и риска от болести
©

„Преди повече от 15 години много страни, като Франция и България, подписаха Рамковата конвенция за контрол на тютюна, но когато погледнете резултатите, те се оказаха пълен провал. Ако проверите коя е първата причина за появата на рак в България през 90-те години, това е тютюнопушенето. През 2017 г. основната причина все още е тютюнопушенето", казва проф. Хаят, основателят и почетен президент на Националния раков институт на Франция пред OFFNews.

Проф. Хаят, близо 70% от пациентите с карцином на белия дроб у нас се диагностицират в напреднал стадий. Според български специалисти причината е в зле организираната онкологична грижа. Как са организирани диагностиката и лечението на тези заболявания във Вашата страна и какъв е процентът на късно диагностицирани?

Да, в действителност това не е нормално, твърде много е. Трябва да се повиши вероятността пациентът да не умре от този рак, поставяйки диагнозата по-рано. Затова трябва да се промотира образованието, да се намали излагането на канцерогенните вещества, налични в цигарения дим, да се подобри достъпът до компютърна томография и други образни изследвания.

Казвате, че раковите клетки се маскират и така могат необезпокоявани да се множат в човешкия организъм. Както разбираме, имунотерапията е тази, която може да „свали маските“. Какви са постиженията ѝ в лечението на тези заболявания?

Наистина, имунотерапията може да ги разкрие и да помогне на тялото да се справи с рака, събуждайки лимфоцитите. Когато са напълно „събудени“, те могат наистина да убиват ракови клетки.

За голяма част от пациентите с онкологично заболяване най-трудното е да свикнат да живеят с рака, дори когато са в дълги периоди на ремисия. Какво качество на живот имат болните от рак във Франция и как държавата е успяла да им го осигури?

Качеството на живот на пациентите с рак във Франция се подобри невероятно, след като създадохме Националния план за борба с рака между 2003 г. и 2006 г. Не само между фазите на лечение, когато са в ремисия, но и при пациенти в края на живота им ние сме определили група мерки, така че пациентите да бъдат зачитани като човешки същества. Защото важното е, и това е в основата на Парижката харта срещу рака, която написахме и получи одобрение от ЮНЕСКО през 2000 г., че правата на пациентите с рак са човешки права, не трябва да забравяме това.

Определяте създаването на Национален план за борба с рака за своето най-голямо постижение. Коя от мерките в него се оказа най-важната за успеха в битката с рака във Франция?

Смятам, че най-важната мярка, която взехме в Националния план за борба с рака, беше да подберем болниците във Франция, държавни или частни, които да имат правото да продължат да лекуват пациенти с рак, според техните познания и дейност, техния опит. Например болници, в които се лекуват по-малко от 25 пациенти с рак на гърдата годишно вече нямат право да лекуват рак на гърдата. Въведохме и задължителни мултидисциплинарни срещи за всеки един случай на рак. Трима лекари, включително поне един онколог, трябва да обсъждат всеки случай, да проследяват обсъжданията си и решенията, които взимат, обясняват го и писмено и след това започват стратегията срещу рака, която обикновено включва операция, лъчелечение, химиотерапия и др дейности.

По време на медийната среща, посветена на намаляването на вредата от тютюнопушенето, част от конференцията "Профилактика, диагностика и терапия в млада и зряла възраст - приоритет на съвременната медицина", представихте стратегията на Франция за борба с този порок. Можете ли да ни разкажете повече за основните акценти в нея?

Стратегията за намаляване на вредата от тютюнопушенето, като част от плана, е нещо по средата между пълната свобода да пушите, да правите каквото си искате и тоталната забрана на този вреден навик. Това вече е изпробвано. Имало е опити да се наложи такава забрана например в САЩ за употребата на алкохол през 30-те години и това не работи.

Преди повече от 15 години много страни, като Франция, мисля включително и България, подписват Рамковата конвенция за контрол на тютюна, но когато погледнете резултатите от това, те са пълен провал. Ако проверите коя е първата причина за появата на рак в България през 90-те години, това е тютюнопушенето и през 2017 г. основната причина все още е тютюнопушенето.

Преди 25 години имаше един милиард пушачи по света и сега все още има един милиард пушачи по света. Така че това е провал. Оттам дойде и идеята. Ако можете да спрете да пушите, това е най-добре. Но ако не можете, опитайте да преминете на по-малко вреден продукт. Затова смятам, че трябва да се говори за изделия като шведския снус, електронните цигари или устройствата с нагряване на тютюн. Защото при рака винаги има връзка между отговора и дозата, което означава, че колкото по-висока е дозата на излагане на канцерогенни вещества, толкова по-висок е рискът от развитие на рак. Същото се отнася както за дозата, така и за продължителността. Така че ако пушите по една или двадесет цигари на ден, рискът няма да е един и същ. Ако пушите шест месеца или 60 години, рискът отново няма да е един и същ. Затова ако можете да избегнете, доколкото е възможно, контакта, излагането на канцерогенните вещества, които се намират в цигарения дим, ще намалите риска да развиете рак на белия дроб, или друг вид рак, свързан с тютюнопушенето.

Преди стратегията беше – „спри да пушиш, ако не можеш да спреш да пушиш – умри“. Като лекар аз не мога да приема това. Като лекар казвам „спри да пушиш“. Но ако не можеш да спреш моята цел е да кажа „нека не позволим да умреш от вредния си навик“.

Можете ли да направите някакво сравнение със ситуацията в България?

Трудно е да се направи сравнение между Франция и България, на първо място, защото аз не познавам много добре България, но съм сигурен, след като видях срещите, които се организират у вас, че има истинска ангажираност в борбата с рака, както е навсякъде в Европа.

Проф. Хаят е завеждащ отделение „Медицинска онкология“ в болница „Питие-Салпетриер“ в Париж от 1990 г., професор в университета „Пиер и Мария Кюри“, асоцииран професор в Центъра за лечение на рак „М.Д. Андерсън“ в Хюстън, Тексас, и член на борда на Американското дружество по клинична онкология.Основоположник на програма за подкрепа на болните от рак, с цел да се справят по-успешно с болестта. Създател и е първият председател на Френската федерация на медицинските онколози (FFOM) и е носител на Националния орден за високи постижения и на Ордена на Почетния легион. Основател и почетен президент на Национален раков институт, Париж, Франция.

Последвайте канала на

Novini.bg
639 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини